Een initiatief van Malmberg

Verplichte EHBO-training op middelbare scholen?

De Tweede Kamer laat onderzoeken hoe EHBO-training een plek kan krijgen in het voortgezet onderwijs. Aanleiding voor dit onderzoek is een burgerinitiatief van het Rode Kruis, dj Rob van Someren en artsenorganisatie Schok & Pomp. We hebben de voors en tegens van (verplichte) EHBO-training voor je op een rijtje gezet.

Marieke van Schaik, directeur van Het Rode Kruis, hield op 22 april een pleidooi in de Tweede Kamer: ‘Als we nu investeren in EHBO-trainingen in het voortgezet onderwijs hebben we over een paar jaar een samenleving waarin iedereen weet wat hij of zij moet doen in een noodsituatie en in staat is om een ander te helpen.’

In Nederland zijn veel mensen zonder EHBO-kennis. En mensen zonder EHBO-kennis durven anderen minder goed te helpen na een ongeval. In Noorwegen en Denemarken zijn EHBO-lessen op school daarom verplicht. En met resultaat: in Noorwegen heeft nu 90 procent van de bevolking EHBO-kennis en in Denemarken is het aantal geslaagde reanimaties verdrievoudigd.

Goed idee, maar is het onderwijs de juiste plek?

De Tweede Kamer vindt het een goed idee om EHBO-vaardigheden te stimuleren. De partijen verschillen echter van mening of het onderwijs de juiste en beste plek is om deze vaardigheden over te brengen. Een ander belangrijk discussiepunt is of je scholen zou moeten verplíchten EHBO-training op te nemen in hun vaste lesprogramma.

Verplicht het, dan valt niemand buiten de boot

Voorstanders van het verplichten van de EHBO-training geven als belangrijkste argumenten:

  • Het redt levens.
  • Niet alle scholen hebben budget om dit zelf te organiseren.
  • Alle kinderen krijgen zo de kans om zich EHBO-vaardigheden eigen te maken.
  • Vo-leerlingen willen dit heel graag leren.
  • Het gaat maar om een training van in totaal 2 x 3 uur.
  • Het hoeft geen extra belasting voor de leraren te zijn, omdat het Rode Kruis al hulp heeft aangeboden.

Te vol en te versnipperd lesprogramma

Tegenstanders van het verplichten van de EHBO-training noemen als belangrijkste bezwaren:

  • Het is de primaire taak van het onderwijs om kinderen te leren lezen, schrijven en rekenen. Veel kinderen beheersen deze vaardigheden onvoldoende als zij naar de middelbare school gaan – scholen hebben daar hun handen al vol aan.
  • Het leidt tot (nog meer) versnippering en dit is slecht voor het curriculum.
  • Dit voorstel is er slechts één uit een eindeloze reeks voorstellen die ook te maken hebben met maatschappelijke vraagstukken. En al de pleitbezorgers van die voorstellen zien daarvoor een plek binnen het onderwijsprogramma.
  • Het is niet de taak en verantwoordelijkheid van het onderwijs om maatschappelijke problemen op te lossen.

Wel ondersteuning, maar geen verplichting

Het kabinet ziet geen ruimte om EHBO-training in het curriculum op te nemen. Scholen kúnnen EHBO al aanbieden. Bijvoorbeeld als keuzevak. In het vmbo bestaat het al als keuzevak (van 100 uur) en het is daar erg populair. Minister Slob wil samen met het Rode Kruis wel onderzoeken hoe EHBO-vaardigheden meer kunnen worden gestimuleerd en hoe het kabinet scholen daarbij kan ondersteunen.

Meer over EHBO-lessen weten?

Ben je op zoek naar EHBO-lessen voor jouw school? Kijk dan op de website van Het Rode Kruis:

 

Ben je benieuwd naar ervaringen van andere scholen met EHBO-cursussen?

 

Wat vind jij? Moet EHBO-training verplicht worden op middelbare scholen? En waarom ben je voor of tegen? Deel je mening via het formulier hieronder.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.