Een initiatief van Malmberg

Verkiezing beste schoolleider van NL

schoolleider

Goed leiderschap is essentieel voor goed onderwijs. Om die reden organiseert adviesbureau Dyade een verkiezing voor de beste schoolleider en schoolbestuurder van Nederland. Verdient uw schoolleider of leidinggevende het om in het zonnetje gezet te worden? Aarzel niet en nomineer hem of haar dan nu voor de verkiezing.

Als docenten en leerkrachten optimaal worden ondersteund in hun werk door de schoolleider, dan komt dat ten goede aan het onderwijs en daarmee aan de ontwikkeling van leerlingen. Professionalisering is dus niet alleen van belang voor leraren, maar ook voor schoolleiders en bestuurders. Uit onderzoek blijkt dat schoolleiders en -bestuurders een positieve impact hebben op onder meer de leerwinst, het verzuim en het studietempo van leerlingen. Ook dragen schoolleiders in grote mate bij aan het voorkomen van voortijdig schoolverlaten.

Te weinig aandacht

Volgens De Staat van de Schoolleider, een rapport van de Onderwijsinspectie, zijn er maar weinig schoolleiders die goed of excellent scoren op de competenties die door de Inspectie worden gehanteerd om de kwaliteit van schoolleiders te toetsen. Ruim een derde scoort zelfs onder de maat. Volgens de onafhankelijke studiegroep Duurzame Groei komt dit onder meer doordat er te weinig aandacht is voor de kwaliteit en het professionaliseren van schoolleiders en bestuurders. Dit in tegenstelling tot de aandacht die er is voor leraren en docenten.

Aanbevelingen

Kortom: ook schoolleiders en bestuurders verdienen extra aandacht en positieve maatregelen als het gaat om professionalisering. Aangescherpte beroepsstandaarden, een verplicht inwerkprogramma voor startende schoolleiders en een beloning voor diegenen die voldoen aan de standaarden kunnen hier volgens de studiegroep aan bijdragen.

Nomineren

Om schoolleiders en bestuurders op een positieve manier onder de aandacht te brengen, organiseert onderwijsadviesbureau Dyade een verkiezing voor de beste schoolbestuurder en schoolleider van Nederland. Vindt u dat uw schoolleider/bestuurder het verdient om met deze titel naar huis te gaan? Vul dan voor 17 september 2016 het nominatieformulier in. De prijsuitreiking vindt plaats op 24 november 2016 op de Erasmus Universiteit te Rotterdam.

Waarom verdient uw schoolleider of -bestuurder het om met de titel naar huis te gaan? Zet hem of haar nu alvast in het zonnetje en laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.