Een initiatief van Malmberg

Van patatgeneratie tot prestatiegeneratie

Wat is het verschil tussen generatie Einstein, prestatiegeneratie, patatgeneratie en generatie Z? Het overzicht is zoek, nooit eerder zijn er zoveel verschillende benamingen geweest voor de huidige generatie jongeren. Het gevolg is een grote verzameling benamingen, maar een gebrek aan specificaties van deze termen. Daarom wordt hier een overzicht gegeven van alle generaties sinds 1930. Hoe worden ze genoemd, waar komen ze vandaan en hoe worden ze afgeschilderd in de media?

De Nederlandse socioloog Hans Becker introduceerde begin jaren ’90 het generatiedenken. Hij liet zien dat mensen ervaringen die ze tussen hun 10e en 25e levensjaar opdoen, meestal de rest van hun leven met zich meedragen. Zo is iedereen product van zijn of haar tijd en ontstaat er pakweg elke 15 jaar een nieuwe generatie van mensen die dezelfde maatschappelijke ervaringen opdoen en zo overeenkomsten hebben in houding en gedrag.

Stille generatie (geboren tussen 1931 en 1940)
De stille generatie, of geraniumzitters, zijn de opa’s en oma’s van de huidige generatie jongeren. Zij groeiden op in en na de oorlog en waren trouw aan het gezag, oftewel ‘stil’. Tijdens de wederopbouw kon men door te werken hogerop komen op de maatschappelijke ladder. De auto werd statussymbool en de huishoudelijke apparatuur kwam in opmars.

Protestgeneratie (geboren tussen 1940 en 1955)
Mensen van de protestgeneratie zijn geboren tijdens de babyboom en groeiden op in een tijd van welvaartstijging. De nadruk lag bij deze jongeren op zelfontplooiing en een vrije moraal. Het geloof in emancipatie en duurzaamheid zorgde ervoor dat er onvrede was onder de jongeren, dat ze uitten door middel van protest. Inmiddels zijn de kinderen van de babyboomers volwassen en gaat de protestgeneratie (bijna) met pensioen.

Generatie X (geboren tussen 1955 en 1970)
De mensen van generatie X, de verloren generatie of generatie Nix, zijn de ouders van generatie Y of Z. De mensen kregen in hun jeugd te maken met een enorme economische crisis en massale jeugdwerkeloosheid. Het meest opvallend is volgens Becker – schrijver van het boek ’Generaties en hun kansen’ – dat de verwachte maatschappelijke onrust en protesten onder deze generatie uitbleven, in tegenstelling tot bij de protestgeneratie. Over het algemeen is deze generatie praktisch ingesteld, zelfredzaam, relativerend en wordt ze gekenmerkt door een no-nonsensementaliteit.

Pragmatische generatie (geboren tussen 1970 en 1985)
De pragmatische generatie betreft veelal de kinderen van de protestgeneratie, geboren tussen 1971 en 1985. Zij werden vrijgelaten in hun keuzes, hadden veel mogelijkheden en zelfontplooiing stond centraal. Levensgeluk, ‘je eigen ding doen’ en jezelf zijn werden de belangrijkste waarden. Deze generatie werd ook de patatgeneratie genoemd, want door de onderhandelingscultuur en het gebrek aan dwang en verplichtingen, verviel een deel van de jongeren snel in passiviteit.

Generatie Y (geboren tussen 1980 en 1994)
Deze generatie wordt ook wel de grenzeloze generatie, generatie Einstein, generation next, digitale generatie,  screenagers, game generation, milleniumgeneratie, prestatiegeneratie of echoboomers (kinderen van de babyoomers) genoemd. Dit is de huidige generatie (oudere) jongeren, die opgroeien in een decennium van terreurdreigingen en milieuproblemen, maar ook in economische welvaart en sterke technologische vooruitgang. Ze voelen zich zelfverzekerd en zijn al vroeg actief op internet (profielensites en msn). Marketeers hebben de huidige generatie jongeren ook negatief getypeerd. Bijvoorbeeld als ‘achterbankgeneratie’, omdat alles voor hen geregeld is door hun ouders. Of de ‘Peter Pan’ generatie: jongeren lijken nooit volwassen te worden. Een gehoorde term is ook de ‘Swag’-generatie. Jongeren gebruiken het woord ‘swag’ als naam voor het uitten van je zelfvertrouwen en ‘coolness’. Haaks op deze negatieve beelden staat het beeld van de prestatiegeneratie. Generatie Y wil authentiek, speciaal en creatief zijn. Deze jongeren groeien veelal op in luxe en kennen daardoor grenzeloze ambities. Een eigen bedrijf of werken in het buitenland: alles is mogelijk! Dit resulteert in een groeiend aantal jonge ondernemers, ambitieuze werknemers en allerhande bijzondere prestaties van jongeren op verschillende gebieden. Wel blijkt dat niet alle jongeren kunnen voldoen aan de door zichzelf geschepte verwachtingen.

Generatie Z (geboren tussen 1990 – 2000)
De generatie Z, netgeneratie, generatie I, iGeneration, of generatie Yi bestaat uit de jongste jongeren van vandaag. Het verschil tussen generatie Y en Z is dat de eerste geboren is voor het digitale tijdperk en zich nog een maatschappij zonder internet kan voorstellen. Voor de generatie Z is het internet vanzelfsprekend; zij kunnen zich geen leven zonder voorstellen. Deze jongeren worden ook vaak ‘digital natives’.

Ook de generatie na Z is inmiddels al geboren, namelijk in de periode tussen 2000 en 2010. Naar verwachting zal deze generatie ‘alpha’ of ‘Google kids’ gaan heten. Een generatie die geboren is in een economische crisis en naar verwachting nog meer (technologische) kennis ontwikkelt dan eerdere generaties.

©Youngworks, 2011

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

10 Responses

  1. Leuk artikel! De generaties na de patatgeneratie worden natuurlijk ook vaak de millenials genoemd.. wat kenmerkend voor deze generatie is is het hoge percentage dat later een burnout krijgt.. thuis altijd gepampert door de ouders (de training) en voor het echte leven zodra ze op zichzelf gaan (de wedstrijd) niet goed opgewassen… Ik ben ook benieuwd naar de vraag van Sandra. Hoe heet de generatie vanaf 2015?

    1. De hoge percentage burnout is niet te wijten aan een slechte voorbereiding, maar aan een grote, plotselinge toename van werkdruk. Dit komt door het overmatig gebruik van internet, communicatie en social media. Juist omdat dit generatie opgegroeid is met buiten spelen en hooguit een nintendo, is het erg lastig als er 20 jaar later van je geëist wordt dat je 24/7 beschikbaar bent voor je baas. De nieuwere generatie groeit op met deze hogere eisen (qua communicatie snelheid) en zijn hierdoor er wat beter tegen opgewassen.

  2. Leuk artikel! De generaties na de patatgeneratie worden natuurlijk ook vaak de millenials genoemd.. wat kenmerkend voor deze generatie is is het hoge percentage dat later een burnout krijgt.. thuis altijd gepampert door de ouders (de training) en voor het echte leven zodra ze op zichzelf gaan (de wedstrijd) niet goed opgewassen… Ik ben ook benieuwd naar de vraag van Sandra. Hoe heet de generatie vanaf 2015?

  3. Volledig mee eens met de uitleg. Ben zelf van 1970 en kan me duidelijk herinneren hoe ik alle face’s heb doorlopen. Klopt exact! Ben ook zeer benieuwd hoe ze de generatie van 2015 gaan noemen en waarom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.