Home » Trend: kinderen fietsen steeds minder

Trend: kinderen fietsen steeds minder

Tijdens onze verkeerslessen op basisscholen valt het ons steeds vaker op dat de  fietsvaardigheid van kinderen is afgenomen. Ze remmen te laat voor het balkje, kunnen niet in één lijn rechtdoor fietsen en soms vallen ze zelfs om met de fiets. “Sjongejonge, wat is de fietskwaliteit achteruit gegaan” horen we steeds vaker terug van onze Streetwise instructeurs.

Advertorial

Sanne van den Rotten is Projectleider ANWB Fonds Verkeerspleinen

En we zijn niet de enige die dit opvalt. Uit recent onderzoek van de ANWB komt namelijk naar voren dat ongeveer de helft van de leraren en weggebruikers vindt dat kinderen minder veilig door het verkeer bewegen  als gevolg van de afgenomen fietsvaardigheid. En dat is niet verrassend. Kinderen lijken namelijk steeds minder te fietsen. Meerdere Nederlandse gemeenten zien deze dalende tendens ook en brengen cijfers naar buiten over het fietsgebruik van kinderen. In Rotterdam deed in 2018 bijvoorbeeld slechts 35% van de scholen mee met het verkeersexamen. En in Amersfoort was dit maar 10%! . Dit zijn cijfers die we 10 jaar geleden niet hadden kunnen voorzien.

De reden dat kinderen minder fietsen varieert. In achterstandswijken wonen meer ouders met een niet-westerse migratieachtergrond die niet of minder goed kunnen fietsen en ook geen fietscultuur aan hun kinderen meegeven. Ouders in wijken met een lagere sociaaleconomische status kiezen vaak een school uit die zo dicht mogelijk bij hun huis ligt, zodat hun kinderen lopend naar school kunnen gaan. En in meer welgestelde wijken worden kinderen juist weer met de auto naar school gebracht, wat vaak tot onveilige verkeerssituaties rondom school leidt.

Maar vlak ook zeker de populariteit van de bakfiets niet uit, waardoor kinderen steeds minder vaak zelf fietsmeters maken. En niet onbelangrijk; de drukte op de fietspaden en in het verkeer maakt dat ouders hun kinderen niet met een gerust hart op weg sturen. Of het nu naar school is of naar de sportvereniging of vriendje.

En dat is verontrustend. We weten namelijk dat kinderen zeker 10.000 fietsuren (bron: Fietsersbond) moeten maken om écht goed te kunnen fietsen. En bij voorkeur doen ze dit in het verkeer of in een veilige verkeersomgeving. Want hoe eerder kinderen praktijkervaring opdoen, hoe bewuster ze worden  van de gevaren en hoe sneller ze dus zelfstandig met de fiets op pad kunnen.

Als ANWB zetten we ons al jaren in voor de verkeersveiligheid van alle weggebruikers. Dit jaar richten we ons nog sterker op de veiligheid van onze fietsende kinderen. Met de campagne Elk kind veilig op de fiets vragen we dan ook aandacht voor de afnemende fietsvaardigheid en bieden we ouders en weggebruikers handvatten om hier aan te werken.

Een van deze handvatten is het ANWB Verkeersplein. Het ANWB Fonds tovert dit jaar in iedere provincie één schoolplein om tot een verkeersplein, waar kinderen spelenderwijs en in een veilige omgeving, over het verkeer en verkeersveiligheid leren. Iedere basisschool maakt hier kans op door je school vóór 14 mei  aan te melden. Dus, heeft verkeersveiligheid op jouw school voorrang? Meld je dan direct aan via anwb.nl/verkeerspleinen  en help mee je leerlingen veilig op pad te sturen.

 

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.