Home » Tools en lesmateriaal ter preventie van gehoorschade

Tools en lesmateriaal ter preventie van gehoorschade

Onlangs bleek uit onderzoek van het Erasmus MC dat bijna één op de vijf kinderen aan gehoorverlies lijdt. Een schokkend percentage, helemaal wanneer je je bedenkt dat de pubertijd nog moet komen. Ter preventie van gehoorschade ontwikkelde De Nationale Hoorstichting lesmateriaal en tools die je kunt inzetten in de klas.

“Hoewel het bij de meeste kinderen om kleine gehoorverliezen gaat, waar zij zelf in dit stadium misschien nog niet zoveel van merken, is het aantal jonge kinderen dat hiermee te maken heeft alarmerend groot. Zeker als je bedenkt dat de pubertijd, waarin wij verwachten dat zij mogelijk gehoorschade oplopen door harde muziek in de discotheek of op muziekfestivals, nog moet komen. Ook zien wij een duidelijke relatie tussen het doormaken van veel oorontsteking op jonge leeftijd en krijgen van permanente gehoorschade”, aldus onderzoeker Carlijn Le Clercq.

Onopgemerkt te hard

Ouders, leerkrachten en andere opvoeders hebben het vaak niet in de gaten als kinderoren worden blootgesteld aan te hard geluid. Vanaf 85 decibel kan geluid al schadelijk zijn en bij een carnavalsoptocht zit je al gauw aan de 96 decibel. Ook kijken kinderen vaak filmpjes op een smartphone of tablet met koptelefoon op. Doordat de geluidsbegrenzer van het apparaat nog te vaak niet aan staat, kan het zo zijn dat de kinderen het geluid veel te hard hebben staan. Bijvoorbeeld om het lawaai in het restaurant te compenseren.

Bewustwording creëren

Gehoorschade is permanent. Het kan zich uiten in gehoorverlies, tinnitus of hyperacusis (geluid doet zeer aan de oren). Het is dan ook belangrijk dat kinderen zich al vanaf jonge leeftijd beseffen dat je verstandig moet omgaan met je gehoor. Omdat niemand bewust gehoorschade oploopt, moeten we die bewustwording met elkaar creëren. Leerkrachten kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Bijvoorbeeld door het onderwerp te bespreken en ouders hierover te informeren. De Nationale Hoorstichting heeft daarom leuke tools en lesmateriaal ontwikkeld, die je goed klassikaal kunt gebruiken:

  • De Geluidstuin: de Geluidstuin is een website waar kinderen van 9 tot 13 jaar spelenderwijs leren over het gehoor en voorkomen van gehoorschade. De site bestaat uit een game, leuke informatieve filmpjes en informatie voor ouders. Via de site kunnen kinderen ook gratis hun gehoor testen met de online Kinderhoortest.
  • De Kinderhoortest: de Kinderhoortest is een gratis online hoortest voor kinderen van 6 tot 13 jaar. Op de website is ook informatie voor ouders te vinden.
  • De Oorcheck hoortest: de Oorcheck hoortest is een gratis online hoortest voor iedereen vanaf 12 jaar. Op de website is ook informatie over gehoorschade te vinden en een webshop met goede oordoppen om je oren te beschermen.
  • Oorcheck op het mbo: mbo-studenten hebben veel kans om gehoorschade op te lopen. Zowel door de beroepen waarin ze zullen gaan werken als door risicogedrag in de vrije tijd (harde muziek). Omdat gehoorschade vergaande gevolgen kan hebben voor zowel het persoonlijke leven als het werkzame leven is het belangrijk dat gehoorschade voorkomen wordt.

Meer informatie

Dit lesmateriaal bestaat uit losse modules met handleidingen. Op deze manier hebben docenten de vrijheid om de lesstof in te passen in hun lessen. Oorcheck op het MBO zou bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt in de lessen Vitaal Burgerschap en Vitaal Werknemerschap. Tot slot heeft de Nationale Hoorstichting heeft voor verschillende leeftijden en niveaus lesmateriaal, folders en voorlichtingsmateriaal ontwikkeld – veelal gratis te downloaden via hun webshop.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.