Een initiatief van Malmberg

Tips: zo leer je al die namen uit je hoofd

Namen van leerlingen onthouden

Het leren van al die nieuwe namen is bij aanvang van ieder schooljaar weer een flinke opgave. Naar aanleiding van dit eerder op OVM verschenen artikel stroomden de tips vanuit het werkveld binnen. In dit artikel zetten we ze nog een keer voor je op een rij. Succes!

Lonneke: ‘Al een paar jaar maak ik foto’s van mijn nieuwe studenten mét hun naambordje. Altijd lachen… En dan ga ik gewoon hard studeren. Werkt goed!’

Bernard: ‘Ik vraag de leerling die al (bijna) iedereen kent om voor de klas te komen en de namen van de andere leerlingen op te noemen. Handig om zelf mee te luisteren en te leren. Zo leren ze ook elkaars namen.’

Nettie: ‘Veel leerlingen hebben niet-alledaagse namen, die ik als zestigplusser niet kan plaatsen. Ik bedenk dan namen die ik bij de leerlingen vind passen. Die onthoud ik beter. Tot op heden hebben leerlingen geen bezwaar tegen mijn bedenksels. Integendeel, ze vinden het wel grappig.’

Nel: ‘De eerste week worden er koppenfoto’s van alle lesgroepen gemaakt en ontvangt iedereen een exemplaar van al zijn/haar lesgroepen. En dan maar studeren en bekijken bij het opnemen van de absenties. Bij mij gaat dat heel snel. Als ik na de herfstvakantie nog een fout maak, moet ik trakteren.’

Vijf extra tips

Heb je bovenstaande strategieën uitgeprobeerd en blijft het lastig om de juiste namen bij al die knappe koppies te onthouden? Vernieuwenderwijs zette nog eens vijf tips op een rij die je helpen bij je huiswerk. Zo stelt de auteur voor om bij ieder contactmoment de naam van de leerling te gebruiken. Dat is misschien wat ongemakkelijk, maar zo beklijven de namen wel sneller.

Ook helpt het om je te verdiepen in leerlingen. Wat zijn hun hobby’s? Welke sport beoefenen ze? En wat vinden ze leuk of juist niet leuk aan jouw vak? Door meer over leerlingen te weten te komen, hoort de naam niet langer alleen bij een gezicht maar bij een persoonlijkheid. Werkt goed! Lees voor meer handige tips verder op Vernieuwenderwijs.

Heb jij nog een gouden tip die in dit lijstje niet mag ontbreken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

One Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.