Home » Tips voor ouders: hoe begeleid je thuiszittende kinderen

Tips voor ouders: hoe begeleid je thuiszittende kinderen

Dat de scholen gesloten zijn is niet alleen voor docenten een hele uitdaging. Het vraagt ook wat van de ouders. Zij moeten hun kinderen begeleiden bij hun schoolwerk terwijl ze in veel gevallen ook zelf nog thuis moeten werken. Zo kun je het ouders een klein beetje makkelijker maken.

In veel landen in Azië zijn de scholen al langer gesloten. Het voelt als een hele lange vakantie zeggen ouders uit Hong Kong. Sommige ouders nemen hun kinderen mee naar hun werkplek. Terwijl ze zelf werken, beluisteren de kinderen online lessen die hun docenten voor hen klaarzetten.

Ritme en structuur

Vooral de eerste weken vonden ouders moeilijk omdat het de dagelijkse routine in de war bracht. Inmiddels zeggen veel Aziatische ouders eraan te wennen. Online lessen zijn daarbij een goed hulpmiddel. Het zorgt weer voor ritme en structuur. Ook voor de kinderen zelf is dat fijn. Ze vervelen zich minder. Veel kinderen missen hun klasgenootjes, nu ze niet samen mogen spelen. Als docent kun je met je online lessen niet alleen het ritme in de dag terugbrengen. Ook kun je de klas ‘samenbrengen’ door digitale bijeenkomsten in te roosteren. Er zijn verschillende digitale hulpmiddelen die ook voor grotere groepen video- of audio-verbindingen tot stand kunnen brengen. Door op vaste tijden zo’n ‘meeting’ te organiseren, zorg je niet alleen voor structuur maar houd je de klas ook bij elkaar.

Instructies voor ouders

Toch zijn er ook ouders die klagen over de online lessen. Het begeleiden van hun kroost valt sommige ouders zwaar. Ouders zijn dan ook geen docenten. Het is daarom van belang dat je als docent niet alleen de kinderen instrueert maar ook de ouders handvatten biedt. Maak bijvoorbeeld een speciale instructie voor de ouders hoe ze hun kinderen kunnen begeleiden bij een bepaalde huiswerkopdracht. Hou daarbij in het achterhoofd: hoe jonger de kinderen, hoe minder zelfstandig ze kunnen werken, hoe meer begeleiding van de ouders er nodig is en hoe meer uitleg jij hen moet geven.

Leeftijdsverschil

Ouders van kinderen die erg in leeftijd verschillen hebben het vaak moeilijk. Kinderen die voorheen naar het kinderdagverblijf gingen, gaan nu helemaal niet meer naar school en hebben geen online lesprogramma wat ze kunnen volgen. Daarnaast zijn ze vaak een afleiding voor oudere schoolgaande kinderen die wel online onderwijs volgen. Ouders die thuiswerken zijn daardoor overdag veel met de kinderen bezig. Sommige ouders hebben moeite de dagen te vullen. Als docent kun je hen helpen met tips voor (educatieve) activiteiten. Hiermee houden ouders de jongere kinderen bezig zodat oudere kinderen ongestoord aan hun schoolwerk kunnen.

Hoe help je ouders? Communicatie!

Van tips voor activiteiten voor de allerkleinsten tot video’s voor scheikunde proefjes voor havo 5. Als docent heb je veel kennis in huis waarmee je ook digitaal genoeg interessante lessen kunt samenstellen en activiteiten kunt bedenken om de dagen te vullen. Daarnaast is ook communicatie erg belangrijk. Zorg dat ouders altijd toegang hebben tot de juiste en meest actuele informatie rondom het sluiten van de scholen en het digitale onderwijs. Het beste kies je daarvoor een vast platform, dat voorkomt dat diverse mails in omloop raken met steeds nieuwe updates. Verwarring en onzekerheid leidt bij veel ouders tot stress en daar help je hen niet mee.

Hoe blijf jij in contact met de ouders van jouw klas? Laat je reactie achter via onderstaand reactieformulier. 

Meer tips:

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.