Home » Tip: Lesmateriaal van het Nationaal Comité 4 en 5 mei

Tip: Lesmateriaal van het Nationaal Comité 4 en 5 mei

Zowel Dodenherdenking als Bevrijdingsdag zijn ieder jaar belangrijke items op de schoolagenda. Op scholen door het hele land staan dan thema’s als bezinning, herinnering en reflectie centraal. Om hieraan bij te dragen, ontwikkelt het Nationaal Comité 4 en 5 mei ieder jaar lesmateriaal voor po-, vo- en mbo-scholen.

Po: 4 en 5 mei Denkboek
Met het 4 en 5 mei Denkboek daagt het comité kinderen uit de bovenbouw van het po uit om na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren en vrijheid en democratie. Het boek is door overweldigende belangstelling helaas uitverkocht, maar wel is het mogelijk het boek online in te zien. Prima dus, voor op de tablet. De online lesmodules vormen een aanvulling op het boek. Met dit lesmateriaal kunnen leerlingen op speelse wijze aan de slag met herinneren, herdenken en vieren. Elke lesmodule duurt ongeveer 10-20 minuten.

Vo, mbo: Dichter bij 4 mei
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert jaarlijks Dichter bij 4 mei: een dichtwedstrijd voor jongeren tussen de 14 en 19 jaar rond het thema herdenken. Het project is inmiddels afgelopen, maar op de speciaal ervoor ingerichte website vind je allerlei informatie over het schrijven van gedichten. Zo kun je er de winnende gedichten van voorgaande jaren zien (want: filmpjes), maar ook vind je er tips, trucs en informatie voor het schrijven van je eigen gedicht. Dat kan natuurlijk ook gewoon zonder mee te doen aan de wedstrijd.

Po: adopteer een monument
Adopteer een Monument is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen uit de bovenbouw van het po een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt ‘adopteren’. Bij het project is een handleiding met lessen, werkbladen, oorkondes en praktische tips voor de herdenking verschenen. De online lesmodules zijn ontwikkeld als aanvulling op het Adopteren van een monument – met de klas of school. Met dit lesmateriaal kunnen leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs aan de slag met herdenken en herinneren en zich in het bijzonder voorbereiden op het herdenken bij ‘hun monument’. Alle lesmodules bestaan uit klassikale en individuele werkvormen. Elke lesmodule duurt ongeveer 60 minuten.

Po, vo en mbo: Jong in oorlog
In ‘Jong in Oorlog’ vertellen ooggetuigen over hun kindertijd in de Tweede Wereldoorlog. De filmpjes duren ongeveer 10 minuten en zijn ontwikkeld voor gebruik in de klas. De volgende thema’s worden behandeld: vervolging, dagelijks leven, militaire strijd, verraad en verzet, Nederlands-Indië en Suriname en de bevrijding. Bekijk de filmpjes op de website van Comité 4 en 5 mei.

Mbo: 4free
Een magazine voor en door mbo-studenten over vrijheid en keuzes maken, maar ook over identiteit, verantwoordelijkheid, herdenken, vieren en de toekomst. In het magazine worden jongeren uitgedaagd om mee te doen aan maatschappelijke discussies. Hoe gaan zij om met vrijheid en de verantwoordelijkheid die hierbij komt kijken? Hoe maken zij keuzes? Docenten kunnen het magazine gratis online bestellen. Aan de hand van het magazine kan de klas met elkaar in gesprek gaan over identiteit, verantwoordelijkheid, vrijheid, kiezen, toekomst, herdenken en vieren.

Heb jij al eens gebruik gemaakt van het lesmateriaal van het Nationaal Comté 4 en 5 mei? Of gebruik je wellicht ander of eigen lesmateriaal? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier. 

Bron: 4en5mei.nl

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.