Een initiatief van Malmberg

Talentontwikkeling bevorderen: tips voor docenten

Talent Binnenstebuiten

Hoe kunnen jongeren hun talenten ontwikkelen? En hoe kunnen volwassenen daarbij helpen? Deze vragen staan centraal in Talent Binnenstebuiten, het recent verschenen boek van Huub Nelis en Yvonne van Sark van (Youngworks). De auteurs gaan onder meer in op de rol die docenten kunnen spelen bij talentontwikkeling van leerlingen. In dit artikel zetten we vast vijf tips uit het boek op een rij.

1. Realiseer je je invloed
Docenten hebben een grote impact op de ontwikkeling van leerlingen, maar zijn zich hier vaak niet bewust van. Realiseer je dat de wijze waarop je over een leerling denkt, doorwerkt in de wijze waarop je hem of haar benadert en dat dit bepalend is voor de prestaties van leerlingen. Deze invloed kun je positief inzetten.

2. Stimuleer een growth mindset
Alles wat je vaker doet, kun je beter. Je hebt je eigen mogelijkheden voor een groot deel zelf in de hand. Benadruk hierbij de uitdagingen en niet het succes. Met andere woorden: stimuleer hun leermotivatie in plaats van de prestatiemotivatie.

3. Stimuleer zelfregulatie
Mensen die goed zijn in deliberate practice hebben aantoonbaar meer kans om ergens heel goed in te worden. Leer leerlingen de basisprincipes van deliberate practice: doelen stellen, trainen, reflecteren op je eigen leerproces, bijstellen. Ook hiervoor geldt: alles wat je vaker doet, beheers je steeds beter.

4. Herken potentie en geef uitdagingen en ruimte
Differentieer, daag leerlingen uit op hun niveau. Leerlingen die goede cijfers halen alleen bevestigen is niet genoeg. Bouw ook competitie-elementen in en wijs ze actief op extra mogelijkheden, binnen en buiten de school. Vooral jongens kunnen zich meer uitgedaagd voelen door competitieve elementen als rankings en wedstrijdjes in teamverband.

5. Groepsopdrachten zijn waardevol, maar wees alert op liftgedrag
Werken in groepjes is waardevol en leert leerlingen sociale vaardigheden, mits het groepsproces ook goed wordt bewaakt. Laat jongeren duidelijke taken afspreken, stuur desgewenst bij in het groepsproces en geef waar mogelijk individuele waardering.

Over Talent Binnenstebuiten
Talent Binnenstebuiten is een geheel herziene editie van het in 2012 verschenen boek ‘Over de top: haal het allerbeste uit jongeren’ (vierde druk). De publicatie is ingedeeld in vier delen. In deel één leest u alles over de ontwikkeling van talent. Het tweede deel gaat dieper in op het belang van de omgeving. Zo komt onder meer de rol die onderwijs speelt én kan spelen bij talentontwikkeling aan bod. In deel drie wordt het thema besproken in een breder perspectief en het laatste, vierde deel vat alles nog eens samen vanuit een helicopterview.

Wilt u meer weten over Talent Binnenstebuiten of wilt u het boek bestellen? Bezoek dan de themapagina op de website van Youngworks.

Lees ook:

Hoe maakt u werk van talentontwikkeling bij leerlingen? Deel uw tips en suggesties via onderstaand reactieformulier.

 

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.