Een initiatief van Malmberg

Studenten helpen eindexamenkandidaten

Door de coronacrisis hebben veel examenkandidaten behoefte aan extra persoonlijke begeleiding bij de voorbereiding op het centraal examen. Daarom hebben middelbare scholen, hogescholen en universiteiten de handen ineengeslagen: studenten gaan eindexamenkandidaten helpen bij het wegwerken van eventuele leerachterstanden.

Het platform Studentinzetopschool.nl brengt vraag en aanbod op een efficiënte manier bij elkaar en ontzorgt scholen. Scholen kunnen een beroep doen op studenten om hun eindexamenkandidaten bij te spijkeren. Leerlingen worden via het platform gekoppeld aan studenten. Zij komen dan naar school voor offline bijles. Of ze helpen de leerlingen online via videolessen. Het gaat om hulp voor alle vakken, door heel Nederland en altijd voor dezelfde prijs.

Enthousiasmeren voor een toekomst als docent

Het idee voor StudentinzetopSchool komt vanuit de lerarenopleidingen. Zij doen dit niet alleen om eindexamenkandidaten te helpen bij het wegwerken van eventuele achterstanden. Ze willen ook de deelnemende studenten enthousiasmeren voor een toekomst als docent. Er is immers al jaren een oplopend tekort aan leraren wiskunde, natuurkunde en Duits. Initiatiefnemer en lerarenopleider Ralph Meulenbroeks: ‘Wie weet gaan deze studenten naar aanleiding van deze ervaring wel kijken bij een lerarenopleiding. Onderwijs moet je meemaken!’

Begeleiding vanuit lerarenopleiding

Studenten kunnen zich aanmelden om bijles te geven. Het platform bekijkt vervolgens welke studenten geschikt zijn voor welke vakken. Voordat de studenten ingezet worden, verzorgt een lerarenopleiding eerst een cursus over de begeleiding richting het eindexamen. Er is nauw contact tussen vakdocenten en de studenten die voor een school worden ingezet. Studenten kunnen ook altijd bij de lerarenopleidingen aankloppen voor eventuele hulp.

De school betaalt, OCW ondersteunt

Middelbare scholen betalen € 27,50 per uur voor de bijlessen. Naast het verzorgen van de bijles is hierbij ook de matching door de betrokken organisatie en de training en begeleiding van de studenten inbegrepen. Het ministerie van OCW heeft 37 miljoen euro beloofd, speciaal zodat scholen ook examenkandidaten kunnen steunen van wie de ouders niet in staat zijn dergelijke kosten te dragen. Of leerlingen hun diploma halen, is dus niet afhankelijk van de portemonnee van hun ouders.

Mogelijk ook voor de langere termijn

Sommige regionale initiatieven draaien al langer mee.  Daardoor staan al heel veel studenten klaar om te beginnen. Naar verwachting kunnen zij duizenden examenkandidaten begeleiden. ‘De school hoeft dan alleen aan te geven welke hulp een leerling nodig heeft,’ aldus Meulenbroeks. Het netwerk is er in eerste instantie alleen voor eindexamenkandidaten, maar de VO-raad, die het initiatief van harte steunt, sluit niet uit dat het langer nodig is. ‘Ook de komende jaren is er nog veel geld beschikbaar. Als het goed werkt, hoop ik dat we het kunnen continueren,’ aldus Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad.

Meer lezen?

Dit artikel is een samenvatting van de artikelen ‘Studenten schieten eindexamenkandidaten te hulp met bijlessen’ (AD) en ‘Studenten gaan eindexamenkandidaten helpen’ (VO-raad). Eerder besteedden we op OVM al aandacht aan het initiatief ‘Studenten helpen scholieren’. Ook de moeite waard om te lezen is het artikel ‘Een leerling voor de klas, werkt dat?’

Hoe bereid jij jouw leerlingen voor op het eindexamen? Deel je ideeën met ons via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.