Een initiatief van Malmberg

Stoodle: een real-time, virtueel whiteboard

Ook buiten het klaslokaal hebben leerlingen zo nu en dan ondersteuning nodig. De webapplicatie Stoodle is daar een prima middel voor. Stoodle is een gratis virtueel whiteboard waarmee je real-time uitleg en ondersteuning kunt bieden.

Stoodle in de praktijk
Met Stoodle kun je heel makkelijk met je leerlingen huiswerk doornemen en ondersteuning of bijlessen geven. Je bent allebei online in één scherm en ziet dus real-time wat de ander op het whiteboard zet. Per pagina kunnen leerlingen jouw aantekeningen bekijken en zelf aantekeningen toevoegen, terwijl het werk besproken wordt via de audiotoepassing of de chatfunctie.

Wat kunnen leerlingen er mee?
Leerlingen kunnen Stoodle ook onderling gebruiken, bijvoorbeeld om teksten te bespreken en samen huiswerk of werkstukken te maken. Ze kunnen tussendoor makkelijk aantekeningen vastleggen als ze opdrachten maken. Dit kan voor je als docent  interessant zijn om achteraf door te lezen. Hierdoor krijgt je meer begrip voor de denkwijze van de leerling en daardoor voor betere individuele hulp. Voor de leerling wordt met Stoodle het vragen om hulp en uitleg makkelijker gemaakt door het directe contact met de docent, wat de resultaten op school ten goede komt.

Functies
Registreren is niet nodig. Via de webbrowser maak je een eigen ‘classroom’ aan en kun je direct beginnen met schrijven, tekenen en bestanden of afbeeldingen toevoegen. Die kun je binnen de applicatie uploaden via Instagram, Evernote, Dropbox of Flickr. Het is ook mogelijk om naar afbeeldingen op het web te zoeken. Via de audiotoepassing kun je met elkaar praten. Dat is met name handig bij individuele gesprekken of besprekingen in kleine groepjes. Wanneer je uitlegt geeft aan de hele klas komt de ingebouwde chatfunctie wellicht beter van pas. Het whiteboard kan niet vol raken, dus je hoeft tussentijds niets weg te gooien. Via Facebook, Twitter en e-mail kun je leerlingen of klasgenoten toevoegen aan je ‘classroom’. Zij kunnen je whiteboard dan ook bewerken of deelnemen aan de real-time sessie. Bovendien gaat het whiteboard nooit verloren zolang je de URL bewaart.

Zie jij mogelijkheden voor jouw vak? Gebruik jij een dergelijke tool en hoe pakt dit uit in de praktijk?

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.