Een initiatief van Malmberg

Snel afgeleid? Gebruik de pomodorotechniek

Pomodorotechniek

Of je nu leerling bent of docent: soms moet je in korte tijd bergen werk verzetten. Hoef je niet te leren voor de examens, dan moet je ze wel nakijken. En omdat we allemaal menselijk zijn, is het soms lastig om continu je volledige aandacht erbij te houden. Is dit voor jou herkenbaar? Dan is de pomodorotechniek ook echt iets voor jou.

De pomodorotechniek is een systematische aanpak die je kunt hanteren om je doelen op een snelle en efficiënte manier te bereiken. Je werkt steeds 25 minuten aan een afgebakende taak, waarna je steeds een korte pauze van drie minuten neemt. Je loopt even een rondje door de school, zet een kop thee of brengt een bezoek aan het toilet. Daarna ga je weer verder met het volgende blok. Na de vierde keer ben je toe aan een langere pauze van vijftien minuten tot een half uur. Probeer het maar eens: je kunt er de kookwekker (de naam is afkomstig van de rode wekker in de vorm van een tomaat) op gelijk zetten dat je meer gedaan krijgt dan normaal.

Maak een to do-lijst

Maak voor je eraan begint een to do-lijst en orden je taken van belangrijk naar minder belangrijk. Of kies ervoor om te beginnen met de moeilijkste taken, waarna je eindigt met de wat simpelere klusjes. Waar het om gaat is dat je te werk gaat op een manier die bij jou past, dus experimenteer en probeer vooral wat voor jou werkt. Het hoeft niet in één keer meteen helemaal goed te gaan.

Van kookwekker tot app

Je kunt natuurlijk een echte kookwekker aanschaffen, maar de kans is groot dat je binnen vijf minuten gek wordt van dat irritante getik. Gelukkig zijn er voldoende digitale alternatieven voorhanden. De web-app TomatoTimer bijvoorbeeld, waarbij je in een oogopslag ziet wat precies de bedoeling is. Easy does it. Liever een app op je telefoon? De app Be Focused fungeert niet alleen als timer, maar is ook geschikt om to do-lijsten te maken en houdt je vooruitgang nauwgezet bij. Zo kun je na verloop van tijd ook nog eens evalueren hoe het werken met deze techniek je vergaat.

Waar je ook voor kiest, ga er vandaag nog mee aan de slag en doorloop de volgende vijf basisstappen:

1. Definieer de taken waar je die dag aan wilt werken
2. Stel de timer 4 x 4 minuten in
3. Begin aan de taak en werk door tot de timer gaat
4. Neem een korte pauze van 3 minuten
5. Herhaal en neem na vier blokken een langere pauze (15 tot 30 minuten)

Lees ook:

Maak jij weleens gebruik van de pomodorotechniek? Of heb je een andere tip die je graag met ons wilt delen? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.