Een initiatief van Malmberg

Smartphones als educatieve tool

Het overgrote merendeel van de leerlingen, namelijk 70% van de jongeren tussen 16 en 25 jaar, heeft tegenwoordig een smartphone. De smartphone wordt vooral gebruikt om contact te houden met vrienden, te gamen en te surfen op het internet, maar leent zich ook goed voor educatieve doeleinden. Veel leerlingen checken hun cijfers en roosters echter al via hun smartphone.

Lesmateriaal altijd bij je
Eén van de grootste voordelen van het gebruik van een smartphone is de mobiliteit. Je neemt hem overal mee naar toe – het lesmateriaal dus ook. Persoonlijkheid is een tweede voordeel. Er zijn diverse apps voor de verschillende leerstijlen, leerlingen kunnen hierdoor zelf de app uitkiezen die het beste bij ze past. Smartphones worden ook vaak gebruikt tijdens wachttijd, bijvoorbeeld tijdens het wachten op een trein of bus. Met een smartphone hebben jongeren bijna overal en altijd toegang tot internet en kunnen ze dus ook snel informatie opzoeken.

Afleiding
Leerlingen kunnen er op educatief gebied meer mee. Hoe krijg je je leerlingen zo ver dat ze hun telefoon als educatieve tool gebruiken? Als je je leerlingen tijdens de les hun smartphone wil laten gebruiken, bestaat er echter wel de kans dat ze met andere dingen bezig zijn. Bedenk wat je ze met de smartphones wilt laten doen en weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af. Notities maken op de smartphone is makkelijk en snel, maar ook met een paar klikken over te nemen van een ander, zodat je tijdens de les iets anders kunt doen. Efficiënter is het misschien om je leerlingen de les of uitleg op te laten nemen, terwijl ze actief aan de les deelnemen, zodat ze het terug kunnen luisteren tijdens het maken van huiswerk of het schrijven van een verslag. Er bestaan daarnaast diverse apps die het maken en bewaren van aantekeningen makkelijker en leerzamer maken. Deze apps combineren geschreven of gesproken aantekeningen, zoals inClass.

Altijd en overal oefenen en verwerken
Oefenen kan ook leuker en makkelijker gemaakt worden dan alleen met pen en papier. Eén van de beschikbare educatieve apps is de Woordtrainer van Malmberg, waarmee examenleerlingen zich goed kunnen voorbereiden. Het voordeel van dergelijke apps is dat ze ook even snel in de trein of op de bank gebruikt kunnen worden. In het archief kun je nog meer blogs vinden over goede educatieve apps, zowel voor je leerlingen als jezelf. Bovendien bieden de nieuwste edities van de lesmethodes een digitale oefenomgeving voor o.a. smartphones. Hiermee kunnen leerlingen verwerkingsopdrachten maken oefenen voor een toets waar en wanneer ze maar willen.

Het zal per vak en klas verschillen in welke mate je de smartphone inzet. Welke mogelijkheden zie jij voor het gebruik hiervan in je klas?

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

3 Responses

  1. Phyphox is een app waarmee je zelf fysicaproeven kunt doen met behulp van de sensoren in je smartphone.
    De leerling voert de proef thuis uit en de resultaten van de groep leerlingen worden gebruikt in de les.

  2. Phyphox is een app waarmee je zelf fysicaproeven kunt doen met behulp van de sensoren in je smartphone.
    De leerling voert de proef thuis uit en de resultaten van de groep leerlingen worden gebruikt in de les.

  3. Phyphox is een app waarmee je zelf fysicaproeven kunt doen met behulp van de sensoren in je smartphone.
    De leerling voert de proef thuis uit en de resultaten van de groep leerlingen worden gebruikt in de les.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.