Een initiatief van Malmberg

Scholen om van te leren: een inspiratieboek


Onderwijsvernieuwing is op steeds meer scholen aan de orde van de dag. Op veel scholen wordt erover gepraat en gediscussieerd, maar er zijn ook scholen die het gewoon doen. Met vallen en opstaan welteverstaan. Daarover schreef Frans Schouwenburg, Strategisch Adviseur bij Kennisnet, het boek ‘Scholen om van te leren’. Een inspiratieboek vol praktijkverhalen en tips voor alle scholen in Nederland.

Een boek met een oproep
In ‘Scholen om van te leren’ komen acht basis- en middelbare scholen aan bod die met hun vernieuwende onderwijsconcepten laten zien dat het anders kan. Dat we ons onderwijs binnen de wettelijke grenzen zo kunnen inrichten, dat het zich aanpast aan de ontwikkeling van onze leerlingen en niet andersom. Met deze acht portretten wil Schouwenburg, samen met de zeventien onderwijsprofessionals die in het boek aan het woord komen, elke school in Nederland inspireren én aanzetten tot actie, om zelf die extra stappen richting gepersonaliseerd leren te zetten. In het boek komend de volgende vier vo-scholen uitvoerig aan bod:

1. De Nieuwste School (Tilburg): ‘De Nieuwste School in Tilburg startte al in 2005 met vernieuwend onderwijs. Het voortbestaan heeft even aan een zijden draadje gehangen, maar inmiddels gaat het weer goed met de school. ‘We hebben ons onderwijs aangepast, maar onze principes overeind gehouden.’ Kern: Hoe maak je een doorstart met vernieuwend onderwijs?

2. Innova (Enschede): ‘Scholen in Enschede lijken hun buik vol te hebben van nieuwe onderwijsvormen. Toch weten twee pioniers Innova van de grond te krijgen. ‘Met traditioneel onderwijs bereik je veel vmbo-leerlingen niet.’ Kern: Hoe haal je het beste uit vmbo’ers?

3. Vathorst College (Amersfoort): ‘Zelfstandig leren is één van de pijlers van het Amersfoortse Vathorst College. De innovatieve school bestaat tien jaar, heeft bijna duizend leerlingen en draait nu goed, maar dat ging zeker niet vanzelf. ‘Het is gelukt dankzij ons geweldige team en het bestuur dat ons bleef steunen.’ Kern: Hoe houd je koers als je wilt blijven vernieuwen?

4. Niekée (Roermond): ‘Dag lesrooster, dag vakken, dag toetsen – en wellicht zelfs dag centraal eindexamen. Agora, een concept binnen vmbo-school Niekée in Roermond, gaat uit van volledig vraaggestuurd onderwijs voor alle niveaus. ‘Ik vraag me af waarom leerlingen en ouders het traditionele onderwijs nog accepteren.’ Kern: Hoe organiseer je volledig vraaggestuurd onderwijs?

Wilt u verder lezen over de hierboven genoemde vernieuwende scholen? Download het boek dan nu kosteloos via de website van Kennisnet. Wilt u liever een gedrukt exemplaar? Deze kunt u het boek tegen een vergoeding bestellen via de website van de drukker. Lees ook:

 


Welke Nederlandse scholen en/of onderwijsinitiatieven vindt u uitermate inspirerend? Waarom? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

5 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.