Een initiatief van Malmberg

Pesten op school: wat doe je er tegen?

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Van het ene op het andere moment buitengesloten worden door een groep mensen waarvan je dacht dat het toch echt je vrienden waren. Ik zat op de basisschool, al zou ik je niet meer kunnen vertellen in welke groep ik zat. Ik begreep het niet. Opeens had iemand besloten dat ik een soort van ‘persona non-grata’ was en de rest van ons groepje jongens volgde blijkbaar gehoorzaam aan degene die de leiding had.

Er werd niet meer tegen me gesproken en ook bij het volgende potje voetbal was ik niet gewenst. Dit structureel negeren, eigenlijk een soort van ontkennen dat ik er überhaupt was, vond ik misschien nog wel erger dan uitgescholden worden. Dan werd mijn bestaan tenminste nog erkend. Hoe lang dit geduurd heeft zou ik je ook echt niet meer kunnen vertellen en waarom het later opeens over was, is me nog steeds een raadsel. Vergeten doe ik het nooit.

Lees verder

Door Christiaan van Os
OS Academy

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

4 Responses

 1. Pesten begint rond de leeftijd van 9-10 jaar. Het wordt veroorzaakt door de groei van de hersenen. Het stopt rond het 15e jaar.
  Pesten kan het best gestopt worden door de ouders van de pester. Zij kunnen daartoe gedwongen worden. De school kan daar een heel belangrijke rol als begeleider/adviseur in hebben maar je bent niet afhankelijk van hun medewerking.

 2. Dat het pesten stopt na het 15e jaar lijkt me wel erg kort door de bocht, gezien het grote aantal volwassenen dat wordt gepest !
  Pesters krijgen een machtsgevoel, omdat ze dat ergens anders juist niet hebben. Vaak zijn pesters zelf het slachtoffer in de privé situatie van familieleden en/of bekenden.
  Het belang van bijv. een school kan daarin idd een belangrijke rol spelen. Maar meestal in samenhang met huisarts, sociale zorg e.d.

 3. En hoe kun je het voorkomen/verminderen?
  Wat staat er in het protocol?
  Groepsvormende activiteiten, in gesprek blijven, weten wat er speelt, programma’s in de mentorles enz…

 4. En hoe kun je het voorkomen/verminderen?
  Wat staat er in het protocol?
  Groepsvormende activiteiten, in gesprek blijven, weten wat er speelt, programma’s in de mentorles enz…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.