Een initiatief van Malmberg

Open de les met Wim Daniels

Taalkundige, schrijver én columnist Wim Daniels was al een bekende bij Radio 2 en sinds februari is hij af en toe te gast bij Pauw en Witteman. Zijn meest recente mediaoptredens verzorgt hij echter zelf. Op YouTube, voor uw leerlingen.

 

Taalwim
Via zijn YouTube-kanaal, te vinden onder de naam Taalwim, upload Daniels zeer regelmatig filmpjes waarin hij de herkomst van Nederlandse woorden nader uitlegt. In zijn eerste aflevering bespreekt Daniels de woorden potlood, tabloid en piano. Wist u bijvoorbeeld dat ‘tabloid’ afgeleid is van het woord ‘tabletje’? Vooral voor docenten Nederlands zijn dit leuke filmpjes om zo nu en dan de les mee te beginnen.

 

Loopbaan
Daniels is zijn loopbaan begonnen in het voortgezet onderwijs als docent Nederlands. Na een aantal jaar maakte hij de overstap naar de universiteit, waar hij ruim vijf jaar tekstwetenschap en taalbeheersing doceerde. Vanaf begin jaren negentig begint hij met het schrijven van boeken. Héél veel boeken. Zijn oeuvre omvat op dit moment meer dan negentig boeken met als hoofdthema de Nederlandse taal. Komkomma, zijn laatste werk, is een bundeling van columns die Daniels de afgelopen drie jaar uitsprak in het Radio 2 programma Spijkers met Koppen.

 

Opent u uw lessen op een bepaalde manier? Wij zijn er erg benieuwd naar!

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

5 Responses

  1. Daniëls heeft het ook wel eens mis. Zijn uitleg over de piano klopt niet helemaal. De pianoforte is juist bedoeld om ook hard te kunnen spelen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Piano_(instrument) De muziekterm piano betekent inderdaad ‘zachtjes’.

    Jammer dat Daniëls geen bronnen geeft, nu moet ik hem op zijn mooie ogen en zijn wat warrige verteltrant geloven. Dat doe ik niet.

  2. Ik ben er deze week mee begonnen. Elke keer aan het einde van de les een aflevering van Taalwim. De leerlingen vonden het prachtig.

  3. Thank you, Wim Daniels, for your informative series. Not only are your brief explanations of words extremely interesting, they are also a great way of brushing up my Dutch. (Incidentally, I left the Netherlands in the year that you were born…) Keep up the good work! Many thanks!
    Sydney, Australia

  4. Thank you, Wim Daniels, for your informative series. Not only are your brief explanations of words extremely interesting, they are also a great way of brushing up my Dutch. (Incidentally, I left the Netherlands in the year that you were born…) Keep up the good work! Many thanks!
    Sydney, Australia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.