Een initiatief van Malmberg

Onderwijstips november 2019

Onderwijstips

Maandelijks selecteert OVM de congressen, boeken en andere onderwijstips die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. Met deze maand onder meer De Schoolleidersconferentie, Het Jaarlijkse Docentencongres én TEDxAmsterdamED met als thema Dutch DNA-Based Education. Heb jij ook nog een goede tip? Laat het ons weten!

De schoolleidersconferentie

Conferentie | 13 november | Gooiland, Hilversum
Veel scholen hebben een duidelijke visie, maar hoe ga je in de praktijk aan de slag met onderwijsontwikkeling? Hoe krijg je collega’s in de ontwikkelstand? Kortom: hoe maak je de vertaalslag van visie naar actie? Tijdens de Schoolleidersconferentie op 13 november 2019 staat die vraag centraal. De conferentie is bedoeld voor alle school- en teamleiders uit het voortgezet onderwijs. Tijdens deze conferentie geven inspirerende sprekers je handvatten om de vertaalslag van visie naar actie te maken. Tijdens de werksessies ga je samen aan de slag met thema’s als veranderkracht, lerende cultuur en leiderschap.

Motivatie om te leren

Onderzoek | themarapport nu beschikbaar
De Inspectie van het Onderwijs onderzocht hoe het onderwijs op scholen voor voortgezet onderwijs bijdraagt aan de motivatie van de leerlingen. Nederlandse leerlingen zijn namelijk minder gemotiveerd om te leren dan leerlingen in veel andere landen, zo bleek uit eerder onderzoek. In het themarapport Motivatie om te leren: motiverende kenmerken van het voortgezet onderwijs lees je alles over de bevindingen van het onderzoek.

Het Jaarlijkse Docentencongres

Congres | 25 november | Muziekcentrum van de Omroep, Hilversum
Het Docentencongres is vóór en dóór docenten uit het voortgezet onderwijs. Dit jaar vindt het congres plaats in Hilversum. Tijdens workshops, trainingen, inspiratiesessies en/of rondetafelgesprekken ga je praktisch aan de slag met thema’s zoals leerdoelen, formatief, flexibilisering en eigenaarschap. Tips en tools, opgedaan op het congres, kun je gelijk de volgende dag toepassen in de les. Bekijk hier het blokkenschema en meld je aan.

Onderwijsadviesdag 2019

Adviesdag | 29 november | Uitgeverij Malmberg, Den Bosch
Op vrijdag 29 november vindt bij Uitgeverij Malmberg in Den Bosch de Onderwijsadviesdag 2019 plaats. Het thema dit jaar is Blended leren. Het belooft net zoals ieder jaar een boeiende dag te worden met inspirerende workshops, verzorgd door diverse medewerkers van Malmberg. Ben jij erbij? Lees het eerder op OVM verschenen artikel over het programma van de adviesdag of meld je direct gratis aan.

TEDxAmsterdamED: Dutch DNA-Based Education

Evenement | 11 december | Theater, Amsterdam
Aan de ene kant zijn Nederlanders ondernemende, eigenzinnige en creatieve individuen en kennen we een rijke geschiedenis van bottom-up empowerment. Aan de andere kant zijn we onwijs goed in efficiënt samenwerken. Deze kenmerken, het Nederlandse DNA, worden volgens de organisatie van TEDxAmsterdamED gehinderd door de manier waarop ons onderwijssysteem is georganiseerd. Volgens hen zou die bottom-up mentaliteit veel meer moeten worden ingebed in ons onderwijs.

Om die reden staat TEDxAmsterdamED dit jaar opnieuw in het thema van Dutch DNA-Based Education. De focus daarbij ligt deze keer op ondernemerschap. De organisatie wil dat het onderwijssysteem studenten in staat stelt en hen motiveert op een manier die is afgestemd op hun behoeften, ambities en vooruitzichten. Tegelijkertijd willen ze hen uitrusten met hulpmiddelen waarmee ze sociale impact en een positieve verandering kunnen bewerkstelligen – zowel in hun leven als in de wereld. Ondernemerschap in het onderwijs is volgens hen een van de sleutels om deze doelen te bereiken en is daarom het focuspunt van 2019.

Heb jij nog een onderwijstip die in dit rijtje niet mag ontbreken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.