Home » Onderwijstips november 2016

Onderwijstips november 2016

OVM selecteert maandelijks de congressen, boeken en andere evenementen die voor u als docent de moeite waard zijn. In deze editie van ‘Onderwijstips’ onder meer Dé Onderwijsdagen, de Week van de Mediawijsheid en het boek Passend onderwijs in de praktijk; over wat je als school kunt doen om het idee achter Passend Onderwijs realiteit te maken.

Dé Onderwijsdagen

Congres | 7-9 november – WTC, Rotterdam
Dé Onderwijsdagen vinden op 7, 8 en 9 november 2016 plaats in het World Trade Center in Rotterdam. Het thema van dit jaar is onderwijs op maat. Hoe kunnen we het onderwijs beter laten aansluiten op individuele leerbehoeften? Welke ontwikkelingen zijn er al geweest en welke stappen kunnen we hier nog in nemen? Ga hierover in gesprek tijdens Dé Onderwijsdagen 2016. Lees verder en bekijk het programma op de website van Dé Onderwijsdagen.

Passend onderwijs in praktijk

Boek | Peter Mol
Wat kun je als school, als team en als leraar doen om het idee achter Passend Onderwijs realiteit maken, zonder gebukt te gaan onder opgelegde protocollen, bureaucratie en vragen om verantwoording af te leggen? Wat kun je doen om te zorgen dat leraren zich weer volledig kunnen richten op hun vak: onderwijs geven, optimaal en in samenwerking met collega’s vanuit de visie van de school? In dit praktische boek laat auteur en inspirator Peter Mol zien hoe je Passend Onderwijs echt kunt toepassen. Onderwijs, waar alle leerlingen gemiddeld of normaal zijn – ook leerlingen met een lichamelijke handicap, een psychiatrische stoornis of gedragsproblemen.

Week van de Mediawijsheid

Themaweek | 18-25 november – diverse locaties
Het thema van de Week van de Mediawijsheid is ‘Feit, fake of filter: Hoe word jij beïnvloed?’ Want in een wereld vol media klikken, liken, kijken, delen en zoeken we er op los. Het is steeds lastiger geworden om het onderscheid tussen feit en fake te kunnen maken. Begrijpen we nog voldoende hoe de informatie en beelden die ons bereiken tot stand komen? Waar ligt de grens tussen propaganda en nieuws? En wat sturen we zelf de wereld in? Bekijk de agenda voor alle activiteiten die tijdens deze week door het hele land worden georganiseerd.

Flexibele leerwegen

Boek | Machteld Vandecandelaere, Naomi van den Branden & Goedroen Juchtmans
Dit boek brengt het verhaal van acht basisscholen en acht secundaire scholen die ervoor kiezen hun onderwijs toe te spitsen op de noden van iedere leerling. Deze scholen organiseren elk op hun manier, binnen het wettelijk kader, flexibiliteit in wat, hoe, wanneer, waar of met wie er geleerd wordt, zonder het gemeenschappelijke curriculum uit het oog te verliezen. Elke leerling zou op school alle kansen moeten krijgen om te leren en zich te ontwikkelen. Daarom moet het onderwijs toegankelijk zijn voor leerlingen met verschillende achtergronden, mogelijkheden en behoeften.

Heel wat Vlaamse scholen gaan deze uitdaging aan. De scholen in dit boek doen dit door de leerwegen beter af te stemmen op de groeiende diversiteit in de leerlingenpopulatie. Hun verhalen illustreren hoe flexibele leerwegen vorm kunnen krijgen, wat de voordelen zijn, maar ook met welke valkuilen scholen te maken krijgen.

Heeft u een tip of suggestie die niet in dit lijstje mag ontbreken? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.