Een initiatief van Malmberg

Onderwijstips mei 2014

Onderwijs van Morgen selecteert maandelijks de cursussen, congressen, boeken en andere evenementen die voor jou als docent in het voortgezet onderwijs de moeite waard zijn. Met deze maand onder andere de jaarlijkse manifestatie van Leraren met Lef, het boek ‘Differentiëren is te leren’ en de bijzondere documentaire ‘Valt er hier nog wat te leren?’.

Manifestatie: Leraren met Lef
17 mei – Las Palmas II, Rotterdam
Het thema van de manifestatie is dit jaar ‘Leraren met lef zoeken directeuren zonder vrees’. Deze manifestatie staat in het teken van Leraren met Lef die hun ‘directeuren zonder vrees’ meenemen en oproepen om in de scholen nieuwe processen in gang te zetten die onverminderd gaan over uitdagend en beter onderwijs voor onze leerlingen. De manifestatie is één grote ontmoeting, bedoeld om na afloop (nog meer) stappen te zetten in de eigen scholen om het onderwijs van onderop te verbeteren. Kijk voor het programma en inschrijfformulier op de website.

Boek: Differentiëren is te leren
Lang is gedacht dat differentiëren in het voortgezet onderwijs niet nodig is. leerlingen gaan na de basisschool immers al naar diverse schooltypes. Maar veel docenten weten inmiddels beter: er zijn wel degelijk verschillen tussen leerlingen in één klas. Bijvoorbeeld in prestatie, motivatie of leervoorkeur. Hoe stem je af op die verschillen en hoe haal je het maximale uit je leerlingen? Dit praktische boek geeft handvatten, voorbeelden en toepassingsmogelijkheden om differentiatie in je lessen vorm en inhoud te geven.

Nationaal Congres Onderwijs en Sociale Media
22 mei – EYE Filmmuseum, Amsterdam
Voor het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs is er tijdens het Nationaal Congres Onderwijs en Sociale Media een eigen congresdag op donderdag 22 mei. Het congres biedt een aansprekend programma met sessies over sociale media en o.a. kansen/gevaren, didactiek, visie, protocollen, privacyvraagstukken, trends en ontwikkelingen, marketing en impact op het primair proces. Speciaal voor bestuurders wordt op de dag vóór het congres (op 21 mei) een bijzondere pre-conference gehouden in De Waag. Bekijk de website voor meer informatie.

Documentaire: Valt er hier nog wat te leren?
Nederland zoekt beter onderwijs en betere resultaten. Maar wat is beter onderwijs en hoe meet je dat? Niet alleen de politiek maar ook docenten, wetenschappers en journalisten zijn op zoek naar manieren om het onderwijs te verbeteren. Deze zoektocht is op dit moment een hot item in het publieke debat. Filmmaakster Susannah Burnette, docente Inge Spaander en zeventien leerlingen uit een Havo 4-klas maken samen een documentaire waarmee ze bij willen dragen aan dit gesprek. Bekijk de Facebook-pagina om de vordering van dit speciale project bij te houden.

One Day Seminars: Onderwijs en Innovatie
27 mei – Nest Werkplekken, Amstelveen
Steve Jobs scholen, open educatie, MOOC’s, flipping the classroom, gepersonaliseerd leren… De ontwikkelingen in het onderwijs gaan snel. Dit komt niet alleen door nieuwe technologische mogelijkheden, maar ook door een veranderend inzicht in hoe mensen leren. Dit seminar bestrijkt een breed en gevarieerd scala aan nieuwe initiatieven en trends in het Nederlandse onderwijs. Korte presentaties worden afgewisseld met ronde tafelgesprekken door de deelnemers. Tijdens een kenniscafé gaan de deelnemers in gesprek met leerlingen. Bekijk de website voor kaarten en meer informatie.
Heb jij ook nog een tip of suggestie die je graag deelt met collega’s? Stuur een e-mail naar de redactie of reageer direct via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.