Een initiatief van Malmberg

Onderwijstips juli 2018

Het gratis te downloaden Instock lespakket tegen voedselverspilling

OVM selecteert maandelijks de congressen, boeken en andere onderwijstips die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. In deze editie onder meer het gratis te downloaden Instock-lespakket tegen voedselverspilling en het Handboek voor een professionele schoolcultuur. Heb jij nog een interessante zomertip? 

Hoe zet ik mijn vaksectie in haar kracht?

Gratis publicatie | CPS
Hoe zet je de vaksectie weer in haar kracht? Hoe zorg je ervoor dat zij een succesvolle rol speelt in het verbeteren van de opbrengsten? Dit is de centrale vraag in het R&D-project ‘Opbrengstgericht werken in de vaksectie’. Deze publicatie laat zien onder welke condities de vaksectie haar rol het beste kan invullen en welke stimulerende en belemmerende factoren hierbij een rol spelen. Daarnaast wordt onder meer ingegaan op de taken en verantwoordelijkheden van de vaksectie en haar verhouding tot andere organisatieonderdelen (zoals teams en afdelingen). Download de publicatie kosteloos op cps.nl.

Basisvaardigheden van het lesgeven

Zomercursus | 15-21 augustus | Driestar educatief, Gouda
Deze zomercursus is bedoeld voor startende docenten die nog geen pedagogisch-didactische scholing hebben ontvangen en wordt twee keer per jaar gegeven. Ook is de cursus geschikt voor docenten die vanuit het basisonderwijs overstappen naar het voortgezet onderwijs. Tijdens de cursus krijgen de startende docenten belangrijke handvatten. Hiermee kunnen zij hun eerste lessen zo goed mogelijk voorbereid geven. We denken met elkaar na over het beroep van docent en de huidige onderwijspraktijk. Naast leerzame theorie voeren de cursisten praktijkgerichte opdrachten uit. Op basis van de eigen lesmethode oefenen zij met het voorbereiden en geven van lessen. Door middel van video-opnames geven de cursisten elkaar feedback.

Handboek voor een professionele schoolcultuur

Boek | Henk Galenkamp en Jeannette Schut
Dit handboek gaat over de cultuur van onderwijsorganisaties. Cultuur is grotendeels onbewust, maar zeer nadrukkelijk in de school aanwezig. Ingesleten gewoonten, oud zeer, aannames; dit kan allemaal leiden tot onprofessioneel gedrag van volwassenen in en rond de school. Uitgangspunt is dat alle gedrag is aangeleerd, en dus kan ook nieuw, professioneel gedrag worden aangeleerd. Professioneel gedrag leidt tot het behalen van de doelen van de school en tot welbevinden, van jezelf en van de ander. Onlangs verscheen op OVM van Henk Galenkamp het artikel Zo kom je tot een professionele schoolcultuur.

Instock lespakket over voedselverspilling

Lespakket | Instock.nl
Wereldwijd haalt een derde van onze voedselproductie ons bord niet. Dat is niet alleen zonde van het voedsel, maar ook van alles wat nodig is om het voedsel te kunnen consumeren. In een wereld waarin we geld en eten zat hebben, verliezen onze kinderen de waarde van eten uit het oog. Maar dat kan anders dankzij ons lespakket! Het is tijd om leerlingen van het basisonderwijs (groep 5 t/m groep 8) te leren waar hun eten vandaan komt, wat ervoor nodig is om dit eten te produceren, waarom het dus erg dat er eten wordt verspild en hoe ze dit kunnen voorkomen. En dit alles natuurlijk op een leuke, interactieve manier! Dus ben je op zoek naar een uniek en duurzaam lesidee voor groep 5 t/m groep 8? Ga dan aan de slag met het Instock lespakket over voedselverspilling!

Samen op koers

NRO-congres | 31 oktober | Jaarbeurs, Utrecht
Ben jij leraar, teamleider, schoolleider, medewerker kwaliteitszorg, intern begeleider, bestuurder, adviseur, ontwikkelaars van leermiddelen, onderwijsonderzoeker en heb je affiniteit met onderzoek en onderwijs. Dan is het NRO-congres Samen op koers iets voor jou. Er zijn sessies voor elke onderwijssector afzonderlijk (primair onderwijs, voortgezet onderwijs, (voortgezet) speciaal onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs) en sessies waar onderwerpen sectoroverstijgend worden besproken. Om te vergelijken, te leren en te inspireren. Bekijk het programma en meld je om op de hoogte te blijven aan voor de mailinglijst.

Heb jij een onderwijstip of suggestie die niet in dit lijstje mag ontbreken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.