Home » Onderwijstips December 2012: film en documentaire

Onderwijstips December 2012: film en documentaire

Onderwijs van Morgen selecteert maandelijks de cursussen, congressen, boeken en andere evenementen die voor u als docent in het voortgezet onderwijs de moeite waard zijn. In december is er – door alle feestelijkheden – vrij weinig te doen in het onderwijs. Daarom staan de onderwijstips van deze maand in het teken van film en documentaire. Welke heeft de meeste indruk op u gemaakt?

Film: Detachment
In Detachment vertolkt acteur Adrien Brody de rol van docent Henry Barthes: een opvoeder die in staat is om echt contact te maken met zijn leerlingen. Henry heeft veel ellende meegemaakt in zijn leven, waardoor hij geen diepere relaties met leerlingen of collega’s aan wil gaan. Door zijn dagen te slijten als invalkracht vermijdt hij iedere vorm van persoonlijk contact. Nooit werkt hij ergens lang genoeg om zijn leerlingen te leren kennen. Tot hij bij zijn nieuwe aanstelling ineens verschillende relaties ontstaan die zijn belevingswereld op zijn kop zetten.

Film: Jagten (nu in de bioscoop)
Als kleuterleider Lucas door de 5-jarige Klara ten onrechte wordt beschuldigd van misbruik, verandert zijn leven compleet. In het dorp gaat het verhaal rond als een lopend vuurtje. De inwoners beginnen zich een voor een tegen hem te keren, waardoor de lokale gemeenschap uit elkaar valt. Een Deense film van regisseur Thomas Vinterberg: nu in de bioscoop.

Documentaire: Etre et Avoir
Nu al een klassieker: Etre et Avoir van regisseur Nicolas Philibert. Deze documentaire gaat over een typisch Frans dorpsschooltje in de Auvergne, waar alle leerlingen in dezelfde klas zitten. De enige docent, Mr. Georges, is een geduldig man met veel respect voor zijn leerlingen. We volgen de docent en de leerlingen gedurende een schooljaar.

Documentaire: We are the people we’ve been waiting for
De wereld veranderd snel, maar het onderwijs is al tientallen jaren hetzelfde. Deze onafhankelijk documentaire – geïnspireerd op en begeleid door Lord Puttnam en Sir Michael Barber – zoekt een antwoord op de vraag of het Britse onderwijssysteem jongeren voorziet in de mogelijkheid om hun talenten te ontwikkelen. De documentaire wordt van commentaar voorzien door vooraanstaande Britse figuren als Sir Ken Robinson, Bill Bryson en Sir Richard Branson. Deze film, die u vast en zeker aan het denken zal zetten, onthuld een zeer ongemakkelijke waarheid over het onderwijs.

Andere documentaires die een kritische blik werpen op het huidige (Amerikaanse) onderwijssysteem zijn Race to Nowhere en (mondiaal) 2 million minutes. Wat is uw favoriete film of documentaire op het gebied van onderwijs? Deel het via onderstaand reactieformulier met uw collega’s en inspireer elkaar.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk
Een grote blauwe schep als kunstwerk in de openbare ruimte

Buitenkunst, buitengewoon

Kunst in de openbare ruimte: een uitgelezen kans om op een laagdrempelige manier kunst te bekijken en te beschouwen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.