Een initiatief van Malmberg

Onderwijstips augustus 2018

Een prijs voor het beste digitale mediaproject

OVM selecteert maandelijks de congressen, boeken en andere onderwijstips die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. In augustus onder meer De Gouden Kolibrie – een prijs voor het beste digitale mediaproject – en het boek Motiveren is te leren. Heb jij nog een interessante tip? Laat het ons weten!


Motiveren is te leren

Boek | Dirk van der Wulp
Als er iets is wat docenten gelukkig maakt, dan is het wel een klas vol intrinsiek gemotiveerde en hardwerkende leerlingen. Dit in tegenstelling tot de praktijk, waarin zich vele (nog) ongemotiveerde leerlingen in de klas bevinden. Een zes is goed genoeg, een vijf vaak het resultaat. Maar gelukkig: Motiveren is te leren. Op basis van 38 jaar ervaring in onderwijs en leerlingbegeleiding en vijftien jaren bestudering van de wetenschappelijke literatuur over motivatie, biedt de schrijver van dit boek antwoorden op de vraag: Hoe help je leerlingen hun motivatie (terug) te vinden? In dit boek vind je zowel suggesties vanuit de wetenschap als zeer concrete toepassingsvoorbeelden van de schrijver en zijn collega’s. 

ESAA: Let’s get digital

Symposium | vrijdag 31 augustus | Campus Woudenstein, Rotterdam
We ervaren allemaal de invloed van digitalisering in de dagelijkse praktijk, zowel zakelijk als privé. Digitalisering verandert alles: de manier waarop wij communiceren, werken en leven. Het brengt ons veel goede dingen. Tegelijkertijd kent de digitale maatschappij ook de nodige uitdagingen en gevaren. Onderwerpen als internetoplichting, hacking, phishing etc. roepen naast beveiligingsvraagstukken ook ethische en maatschappelijke vragen op. Wat betekent dit allemaal voor ons als mens? Onder leiding van dagvoorzitter prof.dr. Auke de Bos RA staat tijdens dit symposium de vraag centraal of we klaar zijn voor de digitale toekomst. Meer informatie over het programma vind je hier.

Gezocht: inzendingen voor De Gouden Kolibrie

Prijs | inschrijven tot 14 september 2018
De Gouden Kolibrie is een prijs voor het beste digitale mediaproject gemaakt door een veelbelovend talent onder de 18 jaar. De award is een initiatief van ECP om jonge makers van goede en geschikte digitale media te belonen. Tal van projecten komen voor de Gouden Kolibrie in aanmerking: apps, websites, vlogs, YouTube-kanalen, games, eigen programma’s en code-experimenten. Van belang voor de jury is vooral de kwaliteit, de creativiteit waarmee het mediaproject is gemaakt en natuurlijk het onderscheidend vermogen en originaliteit van het mediaproject. De winnaar wint een geldprijs en een leerzame workshop. Meer informatie over de Gouden Kolibrie vind je hier. 

Doe mee: LOF-festival

Festival | vrijdag 5 oktober | ROC Midden-Nederland, Amersfoort
Tijdens het LOF-festival voor pionierende leraren laten onderzoekers zien wat 10 jaar LOF, de pionierende leraar, de school en het onderwijs heeft opgeleverd. Ook worden er workshops gegeven. Huidige LOF-deelnemers zijn uitgenodigd met hun coaches, evenals pionierende leraren van de afgelopen jaren en juryleden. Ook leraren die in de toekomst willen pionieren zijn van harte welkom!

De organisatie is op zoek naar pionierende leraren (LOF’ers) of leraren met pioniersbloed die een presentatie of workshop willen verzorgen of een gesprekstafel kunnen leiden. Je kunt je hier aanmelden.

Heb jij een onderwijstip of een suggestie die niet in dit lijstje mag ontbreken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

3 Responses

  1. Wat vonden jullie van het lerarenparlement? Ik kom er niet goed achter wat hun doel en drijfveer is om dit in het leven te roepen. Het is m.i. de taak van schoolleiders/besturen om hier iets van te maken. Daar hoef je toch niet een duur platform voor op te richten (Of voort te zetten, was denk ik eerst onderwijscoorperatie). Graag jullie mening hierover.

  2. Wat vonden jullie van het lerarenparlement? Ik kom er niet goed achter wat hun doel en drijfveer is om dit in het leven te roepen. Het is m.i. de taak van schoolleiders/besturen om hier iets van te maken. Daar hoef je toch niet een duur platform voor op te richten (Of voort te zetten, was denk ik eerst onderwijscoorperatie). Graag jullie mening hierover.

  3. Wat vonden jullie van het lerarenparlement? Ik kom er niet goed achter wat hun doel en drijfveer is om dit in het leven te roepen. Het is m.i. de taak van schoolleiders/besturen om hier iets van te maken. Daar hoef je toch niet een duur platform voor op te richten (Of voort te zetten, was denk ik eerst onderwijscoorperatie). Graag jullie mening hierover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.