Een initiatief van Malmberg

Onderwijs door coronacrisis in aanzien gestegen

Aanzien leraren gestegen door coronacrisis - ovm

Als docent zul je de afgelopen maanden niet snel vergeten. Scholen sloten hun deuren. Een rampscenario dat ook positieve gevolgen had: in razend tempo werd een systeem opgezet zodat het onderwijs vanuit huis toch door kon gaan. En het respect voor docenten steeg enorm. Hebben onderwijsprofessionals door de coronacrisis meer aanzien gekregen?

Met het aanzien van de docent is het niet zo positief gesteld, blijkt uit onderzoek van CNV Onderwijs. Het gezag van de docent wordt ondermijnd. In de zoektocht naar de oorzaak wordt vaak een link gelegd met de ouders. ‘Zij voeden niet voldoende op, stellen geen regels en grenzen en tonen zelf geen respect voor de leraar’, zo luidden de verklaringen van respondenten. Ideeën over hoe het gezag in de school zou kunnen terugkeren zijn er ook: ‘Ouders moeten leerkrachten steunen in plaats van hun kinderen, meer samenwerking tussen school en ouders en samen één lijn trekken.’

Coronacrisis als omslag

Het lijkt erop dat de coronacrisis de ogen van ouders heeft geopend. Volgens Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) heeft 40 procent van de ouders sinds de coronacrisis meer respect voor docenten. Ouders zijn onder de indruk van de prestatie die docenten iedere dag leveren. Na bijna twee maanden thuisonderwijs, is doorgedrongen hoe veeleisend het vak van docent is. Uitleggen, structuur bieden en motiveren – en dat dag in, dag uit. Voor een of twee kinderen is dat al lastig, laat staan voor een hele klas. Duidelijker dan ooit werd: niet iedereen kan lesgeven. Als docent moet je beschikken over didactische vaardigheden van hoog niveau.

Verschuivend beeld

Het heersende beeld over het onderwijs is de afgelopen maanden op meer manieren veranderd. Zo bleek het onderwijs niet zo conservatief als vaak gedacht werd. Er werden razendsnel aanpassingen gedaan en met nieuwe lesvormen was het afstandsonderwijs op 88 procent van de scholen binnen twee dagen op orde. Vasthouden aan het oude, niet openstaan voor verandering en weinig flexibel; de afgelopen maanden heeft het onderwijs bewezen dat deze kritiek onterecht is. En nadat er met dit conservatieve onderwijsvooroordeel was afgerekend, volgde het belangrijkste inzicht: docenten zijn onvervangbaar. En zo is de coronacrisis voor docenten een steun in de rug in hun pleidooi voor minder werkdruk en meer waardering.

Positieve berichtgeving

Ook positief voor het aanzien van onderwijsprofessionals is de toon van de berichtgeving in de afgelopen maanden. Als het vóór de coronacrisis over het onderwijs ging, was het nieuws in veel gevallen negatief: het lerarentekort, te lage lonen, te volle klassen, stakingen en hoge werkdruk. Inmiddels overheersen positieve berichten. Met aangepaste lesprogramma’s en digitale tools wisten docenten het onderwijs in de afgelopen maanden overeind te houden. Docenten behoren bovendien tot de mensen met een vitaal beroep. En vitale beroepen zijn sinds de coronacrisis in aanzien gestegen. Want wie bleek er meer onmisbaar te zijn: de docent of de bankdirecteur?

Carrièremogelijkheden in het onderwijs

Het inkijkje dat veel ouders hebben gehad in het onderwijs, heeft tot slot ook een ander positief gevolg. Niet alleen is er meer respect voor de docent, ook het onderwijsvak is in aanzien gestegen. Volgens AVS kijkt 29 procent van de ouders positiever naar het beroep van leraar. Rob Martens, hoogleraar onderwijsvernieuwing en docentprofessionalisering, verwacht dat de coronacrisis en de onderwijsontwikkelingen die daarop volgen zullen leiden tot meer carrièremogelijkheden voor docenten. Bijvoorbeeld door specialisaties in digitaal onderwijs en/of ict. Het gestegen aanzien en de doorgroeimogelijkheden, maken een omscholingstraject of een carrière als hybride docent voor ouders aantrekkelijker.

Hoe merk jij dat het beroep van docent in aanzien is gestegen? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.