Een initiatief van Malmberg

Nieuwe leerweg vmbo: dit vinden jongeren ervan

Het ministerie van OC&W gaat de komende jaren het vmbo-gl en vmbo-tl samenvoegen, zodat er vanaf 2024/2025 één nieuwe leerweg is. In deze nieuwe leerweg is meer aandacht voor loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) en voor praktijkonderwijs. De bedoeling is dat vmbo-leerlingen daarmee een betere keuze maken voor de overstap naar havo of mbo. Wat vinden de leerlingen zelf van deze plannen? YoungWorks zocht het uit.

Het voorlopige plan van het Ministerie van OCW is om alle leerlingen binnen de nieuwe leerweg een praktijkgericht programma te laten volgen, plus minimaal vijf theoretische vakken. In het praktijkgerichte programma gaan jongeren aan de slag met levensechte opdrachten voor het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen in hun regio. Ze leren vanuit eigen interesses op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen voor bestaande problemen.

Pilots en partners

Vanaf schooljaar 2021/22 tot het eind van schooljaar 2023/24 starten honderd vmbo-scholen met de pilot praktijkgerichte programma’s. Op dit moment is er al een pilotgroep Technologie en Toepassing (T&T), die ook mee gaat doen in de pilots voor de nieuwe leerweg. Het ministerie en haar partners (VO-raad, MBO Raad, Platform-TL, Stichting Platforms VMBO, Havoplatform, VNO-NCW/MKB Nederland, SLO) willen graag de ervaring en visie van jongeren in de plannen meenemen.

Onderzoek naar behoefte en vraag van jongeren

YoungWorks voerde daarom een online kwalitatief onderzoek uit onder 42 jongeren van vmbo-gtl, havo (ingestroomd vanuit het vmbo) en mbo. En YoungWorks sprak met jongeren die al ervaring hadden opgedaan met het praktijkgerichte programma T&T. Over wat ze graag (hadden) willen leren op het vmbo en wat hun ideeën zijn voor de nieuwe leerweg.

De video geeft een impressie van de gesprekken. Jongeren vertellen hoe ze het huidige vmbo-gtl ervaren en hoe ze kijken naar de nieuwe leerweg. Wil je meer weten over de inzichten? Lees het artikel op YoungWorks.nl of download het hele onderzoek.

Wat vind jij van de nieuwe leerweg? En wat vinden jouw leerlingen? Laat het ons weten via het reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

3 Responses

  1. Ik hoop dat hiermee jongeren (en hun ouders) gestimuleerd worden om het MBO als volwaardige opleiding te zien. We hebben praktisch geschoolde mensen hard nodig in onze samenleving.

  2. Wat in onze samenleving nog speelt is dat als je minder intelligent bent, je automatisch praktijkvakken moet gaan doen. Door daar elke keer aan mee te werken, verslechtert het imago van praktisch gerichte opleidingen. In bv. Duitsland is dat anders. Praktische aanleg wordt daar meer gezien als een andere vorm van intelligentie en daardoor niet meer of minder in waarde dan theoretische intelligentie.
    Stel je hebt vmbo-tl niveau en je hebt twee linker handen? Word je dan gelukkig van een praktijkvak?
    Stel je heb havo niveau maar hebt een hekel aan theorievakken? Dan word je ook niet gelukkig.
    Ik ben dan ook zeer benieuwd hoe deze opzet gaat passen in een driejarige brugperiode die door de onderwijsraad wordt voorgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.