Een initiatief van Malmberg

Nieuw platform voor delen onderzoeksresultaten voortgezet onderwijs

Er wordt ontzettend veel praktijkonderzoek gedaan binnen het voortgezet onderwijs. Helaas verdwijnen deze onderzoeken meer dan eens in de bureaula van de auteurs. De Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) wil daar met het nieuwe online platform ‘Script!’ verandering in brengen.

Op de website kunnen docenten, schoolopleiders en studenten van lerarenopleidingen hun praktijkonderzoek uploaden. Zo kunnen zowel docenten als middelbare scholen er hun voordeel mee doen. Naast onderzoeksresultaten vind je op Script! ook gerelateerde artikelen, thematische bundels en Script!-Talks: video’s van korte presentaties over praktijkonderzoek en actuele onderwerpen. Van onderwijsprofessionals uit het werkveld voor jou. Onlangs zijn de volgende Script!-Talks online gezet: ‘Kan het? Omgaan met kritiek in het onderwijs‘, ‘Zet de deur van uw klaslokaal open‘ en ‘Gezocht: school om leraar te worden‘.

Opstartfase
Script! komt voort uit ‘Koers 2016’, een strategisch beleidsdocument van OMO. Daarin staan onder andere professionalisering, opleiden in de school, het doen van onderzoek en kennisdeling centraal. Het platform zit nog in de opstartfase maar de komende tijd zal de website onafgebroken worden aangevuld met video’s, onderzoeksresultaten en artikelen.

Interessante onderzoeken
Toch staan er wel al een aantal interessante onderzoeken online. Bijvoorbeeld over divergent denken bij beeldende vormgeving: ‘Docenten beeldende vormgeving verwachten dat leerlingen leren waarom en hoe zij divergent moeten denken door het creëren van beeldende producten. Of deze veronderstelling klopt wilden we bestuderen. We onderzochten daarom of leerlingen in de gelegenheid zijn om hun divergente denkvaardigheden te verbeteren, dat wil zeggen, of zij die toepassen volgens eigen zeggen en of zij die vaardigheid ook als optimaal zien om tot creatieve producties te komen.’ Of wat dacht je van een onderzoek naar de meerwaarde van serious games bij rekenen in de onderbouw van het vmbo?

Meer weten?
Kijk voor meer publicaties, video’s en artikelen op de website. Ook vind je daar antwoorden op vragen als ‘Welk type onderzoek kan ik doen?’, ‘Hoe kan ik deelnemen aan Script!-Talk?’ en ‘Welke normen gelden er voor publicatie?’.

Wat vind jij van dit initiatief? Prikkelt het je om eigen onderzoek te delen met collega’s uit het onderwijs? En zo’n Script!-Talk: Is dat iets voor jou? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

4 Responses

  1. Geweldig initiatief! Er gaat nu zoveel kennis verloren en er worden ook zoveel broodjes Aap gesmeerd!. Er zijn veel onderzoeksresultaten versplinterd aanwezig op de sites van universiteiten, onderzoeksbureau’s, ministerie OCW etc. Ik heb enkele jaren geleden iets dergelijks willen opzetten voor het PO. Persoonlijk zou ik vanaf het begin duidelijk rubriceren / samenvatten. Vooral ook actief op zoek gaan naar recente onderzoeksresultaten en verzoeken om publicatie van e.e.a. op de site. Werken aan bekendheid bij alle relevante organisaties. Subsidie vragen?

  2. Mooi initiatief. Kijk ook op delenisvermenigvuldigen.org een platform voor docenten en praktijkonderzoeken MBO en VO worden daar gedeeld

  3. kijk ook eens op de site van de AOSL. AOSL staat voor academische opleidingsscholen Limburg. Op deze site worden onderzoeken van docenten uit het vo gepubliceerd

  4. kijk ook eens op de site van de AOSL. AOSL staat voor academische opleidingsscholen Limburg. Op deze site worden onderzoeken van docenten uit het vo gepubliceerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.