Een initiatief van Malmberg

‘Nee’ zeggen doe je zo

Nee zeggen

Nee zeggen. Als kind wist je waarschijnlijk maar al te goed hoe dat moest, maar voor veel volwassenen is het allesbehalve makkelijker gezegd dan gedaan. Kortom; een lesje ‘nee zeggen’ is voor veel van ons geen overbodige luxe. Onderstaand artikel delen we dan ook maar wat graag met je.

In het eerder op mt.nl verschenen artikel Zo zeg je vaker nee haalt de auteur een onderzoek aan waaruit blijkt dat veel mensen denken dat collega’s en werkgevers hen als niet flexibel beschouwen, wanneer ze eens een keer ‘nee’ zeggen. Ook blijkt dat vrouwen er doorgaans meer moeite mee hebben dan mannen. Los daarvan is het de vraag wanneer je best ergens ‘nee’ tegen kunt zeggen, en wanneer het wellicht goed is om toch ‘ja’ te zeggen.

Nee!

Gelukkig zijn er heel wat verschillende manieren om vaker nee te leren zeggen. Je kunt jezelf bijvoorbeeld afvragen of het gevraagde goed is voor je functioneren binnen het bedrijf en of je er plezier aan beleeft. Daarnaast noemt gedragstherapeut Anya van der Linden maar liefst 21 verschillende manieren om ‘nee’ te zeggen. We zetten er vijf voor je op een rij:

  1. Uitstel vragen: ‘Ik denk erover na en kom erop terug.’
  2. Hoffelijk nee zeggen: ‘Ik waardeer dat je aan me denkt, maar ik ben al bezet.’
  3. Op jouw voorwaarden: ‘Ik wil je wel helpen, als we het zo en zo kunnen doen.’
  4. Bied spontaniteit als optie: ‘Het past nu niet in mijn agenda, maar laat je het me weten als je nog eens iemand zoekt?’
  5. Vijf-minuten-gunst: ‘Ik kan niet komen, maar ik kan je wel helpen te promoten door een mail rond te sturen.’

 Op welke manier zeg jij nee in lastige situaties? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.