Een initiatief van Malmberg

Nederlandse jongeren leren programmeren


In het digitale tijdperk waar we dagelijks verschillende smartphones, tablets  en computers gebruiken lijkt het logisch dat we jongeren zo vroeg mogelijk leren programmeren. Weten hoe je de taal van machines schrijft wordt in de nabije toekomst waarschijnlijk net zo belangrijk als de beheersing van de Engelse taal.


Dit artikel is geschreven door Mark van Rijn, trainer en adviseur bij Youngworks, en verscheen eerder op Youngworks-blog

Maar hoe krijg je jongeren aan het programmeren? Er zijn verschillende initiatieven in Nederland gelanceerd waarvan de Nederlandse Codeweek het grootste initiatief is. Op de website Mediawijsheid.nl worden verschillende kleine initiatieven verzameld en ook op de website van Kennisnet kun je een aantal dossiers vinden die verder gaan op dit onderwerp.

Hoeveel ambitieuzer lijken onze westerburen in het Verenigd Koninkrijk dit aan te pakken! De BBC lanceerde onlangs het ambitieuze project Make It Digital! – een belangrijk VK-breed initiatief om een nieuwe generatie te inspireren creatief om te gaan met coderen, programmeren en digitale technologie.

Komende tijd krijgt elk kind in groep 7 een coding device; één miljoen apparaten in totaal! De BBC heeft hiervoor een digitaal samenwerkingsverband gesloten met ongeveer 50 organisaties. Verder worden er 5.000 digitale stagiairs opgeleid en start de BBC een seizoen van BBC-programma’s en online activiteiten waarin programmeren centraal staat. Een project met een hele grote wow-factor.

Ik hoor je denken: dit zouden we ook in Nederland moeten doen! Maar welke organisaties dan? Ik denk zelf aan een NPO-brede samenwerking met in elk geval OCW, Waag Society, ECP, Mediawijzer.net en Kennisnet.

Wie mogen er volgens jou niet ontbreken aan een NL-breed digital samenwerkingsverband om jongeren te stimuleren om te gaan programmeren?

Mark van Rijn werkt als trainer/adviseur bij Youngworks. Hij geeft lezingen, trainingen en workshops aan ouders, docenten, praktijkopleiders en andere professionals die met jongeren werken. Voor Youngworks heeft Mark ruim 15 jaar met jongeren gewerkt op het snijvlak van onderwijs, welzijn en jeugdzorg.

Lees ook:

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

2 Responses

  1. Ik ken een online leermethode genaamd Robomind Academy. Hierbij kunnen leerlingen heel gemakkelijk kennis maken met programmeren. Dit programma mag zeker niet ontbreken aan het rijtje!

  2. Ik ken een online leermethode genaamd Robomind Academy. Hierbij kunnen leerlingen heel gemakkelijk kennis maken met programmeren. Dit programma mag zeker niet ontbreken aan het rijtje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.