Een initiatief van Malmberg

Middelbare school in Nieuw Zeeland: Wonen op school met jongeren van je eigen geslacht

In Nederland gaat bijna iedereen naar een gemixte school, in Nieuw Zeeland is dat niet standaard zo. Na je basisschool ga je net zoals in Nederland naar een middelbare school. De middelbare scholen heten hier ‘College’. Deze scholen zijn vaak ver van huis als je niet in de grote stad bent opgegroeid. Dit betekent soms dat je op de campus van school moet wonen. Dat noemen ze ‘boarding’. Bij de meeste boarding schools zijn jongens en meiden gescheiden, je hebt dan dus ‘All Girls Colleges’ en ‘All Boys Colleges’.

Dit artikel is geschreven door Ruben van Selm en verscheen eerder op
YoungWorks

Ik vraag me af wat de reden is dat dit soort scholen bestaan en waarom ouders hun kinderen hier naartoe sturen. De voornaamste reden is dat je op een Same Sex School niet wordt afgeleid door het andere geslacht en je dus een betere focus op de vakken van school zou hebben. Een van de scholen zelf adverteert dat onderzoek heeft uitgewezen dat meiden die opgeleid zijn op een Single Sex School een beter academisch niveau hebben op het gebied van wetenschappen en rekenkunde. Ook zouden meiden op deze scholen betere leiderschapseigenschappen beheersen.

Boardighouse en dorms
Een meisje dat ik hier ontmoette werkt als manager op Nelson College for Girls. Ze gaf me een rondleiding door het ‘Boardinghouse’ waar de meiden wonen die te ver van school wonen. Er is een gemeenschappelijke woonruimte met een piano, een grote tv-kamer (leek een beetje op een bioscoop) en een soort aula voor het avondmaal en ontbijt. Boven zijn de slaapkamers, ook wel bekend als ‘Dorms’. Hoe hoger je klas hoe groter en beter je kamer wordt. De jongste meiden slapen in een klein kamertje met twee bedden. Ze slapen dus met zijn tweeën in één kamer. De kamertjes hebben geen eigen dak, het zijn eigenlijk meer schotjes tussen de bedden in. Het is dan ook uiterst belangrijk dat de meiden stipt op tijd in bed liggen en stil zijn. Er is dan een meisje uit een hoger jaar die de supervisor van een dorm is. Zij heeft wel haar eigen kamer maar moet een beetje op de meiden letten.

Uniform
Als je op een gegeven moment in de hoogste klassen zit heb je een eigen kamer en wat meer privacy. De managers hebben om te beurt nachtdiensten, dus er wordt constant op je gelet. Op school draag je een uniform, maar gelukkig mag je zodra de lessen over zijn je weer omkleden in je eigen kleding. Ook kun je best met vriendinnen naar de stad gaan. Je moet je dan gewoon uitloggen en als je terugkomt weer inloggen in het gebouw. Als je voor het diner weg wilt blijven moet je dat wel even laten weten. Een afspraakje met de dokter of tandarts gebeurt via de verpleegkundige die ook in de school werkzaam is.

Ondenkbaar
Zo’n school waar je met alleen maar jongens of alleen meisjes woont, is best bepalend voor je tienertijd en voor Nederlandse begrippen ondenkbaar. Toch kiezen ouders er voor om hun kind naar zo’n school te sturen. Ik denk dat veel ouders het een veiliger idee vinden dat hun dochter naar een school gaat met alleen meisjes. Of het goed is voor hun ontwikkeling blijft natuurlijk de vraag. Zie hieronder een aantal reacties van Nederlandse jongeren:

Ezra (14)
“Ik heb veel vriendinnen maar vooral ook jongens als vriend. Ik zou het daarom ook verschrikkelijk vinden als ik met alleen maar meisjes op school zou zitten. Ik denk dat het ook belangrijk is voor je ontwikkeling om jongens om je heen te hebben. Hoe wil je een vriendje krijgen als je nooit met jongens hebt leren omgaan? Als ik in Nieuw Zeeland naar zo’n school zou gaan zou ik waarschijnlijk ook niet weten wat ik mis en er daardoor ook niet echt op zoek naar een vriendje zijn.”

Hannah (16)
“Ik zou het voor een tijdje leuk vinden met alleen meisjes op school te zitten, maar ik ben een type dat soms beter kan praten en omgaan met jongens. Ook denk ik dat jongens zien rond mijn leeftijd hoort bij je ontwikkeling. Een beetje aandacht van een jongen of complimentjes krijgen is goed voor mijn zelfvertrouwen! Ik vind een jongen ontmoeten en leren flirten belangrijk om jezelf te ontwikkelen.”

Larissa (16)
“Ik zou het zelf niet zo heel leuk vinden om op een school te zitten met alleen maar meisjes. Meiden roddelen altijd veel en jongens zijn altijd beter in het oplossen van ruzies of probleempjes. Ik denk dat het belangrijk is als meiden ook goed met jongens kunnen communiceren en omgaan. Jongens zijn toch heel anders dan meiden en het lijkt me goed als meiden ook wat weten over het gedrag van jongens, en dat mis je misschien als je op zo’n school zit. Ik denk dat ik het op die school snel zat word en dan toch buiten contact met  jongens op ga zoeken.”

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

3 Responses

  1. Ik hoorde ooit van twee Belgische jongens die een jongensschool bezochten, dat zij niet zouden weten hoe met meisjes om te gaan…

  2. Ik zie het probleem niet. In het Katholieke Brabant jaren 50-60 was dit normaal. Ik had een vader, broer, buurjongens, gemengde club / dorpsactiviteiten en op feestjes werd een jongensschool uitgenodigd. Extra spannend en ondanks de vele nonnen en meiden hebben wij, 3 zussen, geen problemen gehad in de omgang met de “boys”. Hooguit wat meer controle.

  3. Ik zie het probleem niet. In het Katholieke Brabant jaren 50-60 was dit normaal. Ik had een vader, broer, buurjongens, gemengde club / dorpsactiviteiten en op feestjes werd een jongensschool uitgenodigd. Extra spannend en ondanks de vele nonnen en meiden hebben wij, 3 zussen, geen problemen gehad in de omgang met de “boys”. Hooguit wat meer controle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.