Een initiatief van Malmberg

Meervoudige intelligenties (2): Howard Gardner

Het artikel over leerstijlen, Meten is Weten, heeft behoorlijk wat lezers getrokken en heeft ook tot heel wat reacties geleid. Deze reacties kwamen niet alleen binnen via deze site, maar ook per mail of telefonisch. Er was slechts één reactie die wees op de gevaren van testen: ‘Plaatsen we leerlingen niet in bepaalde hokjes zoals IQ-tests dat doen? Gaan we weer niet een onderscheid maken tussen domme, minder domme en zelfs slimme kinderen?’, zo vroeg een lezer zich af.

 

In mijn jeugd waren ze daar heel goed in. Op mijn lagere (jongens)school hadden we in de vijfde en zesde klas een slimme rij voor jongens die voorbestemd waren voor HBS of Gymnasium. Opvallend was dat in deze rij bijna alleen maar jongens zaten van succesvolle ouders, waarvan veel vaders (ja, alleen vaders) op de Universiteit van Leiden werkten. Intelligentie werd in die tijd nog overduidelijk genetisch en via maatschappelijke status doorgegeven! Dat ik daar als zoon van een eenvoudige tuinman met 9 kinderen tussen zat, vind ik nog steeds verbazingwekkend.

In de middelste rij zaten jongens die voorbestemd waren voor de MULO (mavo). Heel typerend kwamen deze vooral uit de middenstand. En over die laatste twee rijen zullen we het maar niet hebben. God schiep immers de standen en die bepaalden je plaats in het leven.

 

Gardner verwerpt het algemeen gebezigde concept “intelligentie”, omdat het uitgaat van de idee dat ieder individu hierover in meerdere of mindere mate beschikt. Gardner heeft veel bewijs verzameld dat er op wijst dat elk mens over een uniek cognitief profiel beschikt van meervoudige intelligenties.

Daarom was ik blij met de mail die ik kreeg van Rien Verkoeijen van het Blariacum College in Venlo/Blerick. Zij schreef dat zij les geeft aan een vmbo/lwoo, dat zij ook met meervoudige intelligenties werkt en dat zij daar heel succesvol mee is. En….dat haar kinderen er trots op zijn prestaties neer te zetten, ook op cognitief gebied. Rien eindigde met de woorden: ‘Met plezier en enthousiasme gaan we onze kids eens in het zonnetje zetten. Ik zal z.s.m. contact met u opnemen. Ik krijg hier energie van.’

Het volgende artikel zal dan ook gaan over mijn bezoek aan het Blariacum College. Inmiddels heb ik al afspraken met scholen door het gehele land, van Kerkrade tot Veendam. Ik ben ervan overtuigd dat op al deze scholen zal blijken dat de door mij vaak geciteerde Prof. Luc Stevens gelijk had. Uit onderzoek blijkt dat de resultaten van leerlingen een weerspiegeling zijn van de verwachtingen van leraren’.

 

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

4 Responses

  1. Ik ben van dezelfde generatie als Hr Witteman, vermoed ik, want ik heb ook in zo’n rij gezeten. Voor mij was dat de mulo-rij. Heel herkenbaar dus. Uit pure interesse heb ik het boek Frames of Mind van Gardner aangeschaft en ben ik aan het lezen geslagen. Ik ben benieuwd hoe de reacties van de lezers zullen zijn. Als je gepensioneerd bent en je hebt nog steeds interesse in je vak, is het leuk om kennis te nemen van nieuwe ontwikkelingen. Bovendien ben ik opa van 3 kleinkinderen, waarvan de eerste volgend jaar naar de middelbare school gaat.

  2. Geachte heer Witteman. Kunt u mij eens precies vertellen wat de rol van een intelligentie kan zijn? Het is me nog niet duidelijk.

  3. Ruud Kettenis. Mensen blijken op verschillende manieren te leren. Stel dat een docent naar aanleiding van de ramp in HaÍti wil uitleggen hoe aardbevingen tot stand komen. Als hij het met woorden doet, dan zal hij de verbaal linguïstische leerlingen aanspreken. Maar niet iedereen. Hij kan dan gebruik maken van de interpersoonlijke intelligentie waarbij leerlingen het elkaar gaan uitleggen. Een van de leerlingen die de uitleg van de leraar begrepen heeft en ook logisch-matehematisch intelligent is, kan het dan uitleggen in getallen en schema’s aan een andere leerling die deze intelligenties ook heeft. Zo verloopt de inname van kennis via verschillende routes aanepast aan de mogelijkheden van de leerling. Er lijkt een verband te bestaan met leerstijlen. De inzet van leerstijlen gaat volgens mij echter vooraf aan de inzet van intelligenties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.