Home » Meer maatwerk bij vernieuwde lerarenopleiding

Meer maatwerk bij vernieuwde lerarenopleiding

Meer flexibiliteit, meer maatwerk en meer gericht op zij-instromers. Onderwijsminister Van Engelshoven heeft op 12 oktober 2020 met de Vereniging Hogescholen (VH) en de Vereniging Nederlandse Universiteiten (VSNU) een bestuursakkoord gesloten, dat de lerarenopleiding vanaf studiejaar 2021-2022 veel flexibeler maakt. We praten je kort bij over de veranderingen voor je toekomstige collega’s.

Lerarentekort en zij-instromers

Het lerarentekort is voorlopig nog niet opgelost. En hoewel er gelukkig een groeiende belangstelling voor de lerarenopleiding is, zal dat tekort vooralsnog verder oplopen. Een trend die jij wellicht ook ziet, is een toename van het aantal zij-instromers dat voor de klas wil staan. Soms combineren zij het onderwijs met een andere baan. Voor deze groep sluit de lerarenopleiding lang niet altijd goed aan op hun specifieke opleiding en werkervaring. Een gepersonaliseerd opleidingstraject is voor zij-instromers daarom onmisbaar. In het ‘Bestuursakkoord flexibilisering lerarenopleidingen’ spreken de hogescholen, de universiteiten en minister Van Engelshoven af dat de zij-instromers en hun ervaring centraal staan. De minister trekt de komende drie jaar 22 miljoen euro uit voor deze aanpassingen. 70 procent hiervan gaat naar het hbo en 30 procent naar het wo.

Zij-instromers verhogen kwaliteit en diversiteit

Zij-instromers brengen nieuwe kennis en andere vaardigheden mee. Dat maakt het onderwijs veelzijdiger en actueler. Ook zorgen ze voor meer diversiteit in de schoolteams. Zelfstandig voor de klas staan is natuurlijk heel wat anders dan een baan in het bedrijfsleven. Daarom is het belangrijk dat er een goede leer-werkomgeving in de school wordt gecreëerd. Een plek waar de zij-instromer kan leren van zijn of haar collega’s en waar volop ruimte is voor reflectie.

Een lerarenopleiding die beter past

Het goed opleiden van zij-instromers is een gedeelde verantwoordelijkheid van scholen en opleidingen in het hbo en wo. Door theorie en praktijk met elkaar te verbinden en intensief samen te werken, wordt de kwaliteit van de opleiding van de zij-instromer vergroot. Opleidingen gaan samen aan de slag om lerarenopleiders te professionaliseren in zaken als didactiek en begeleiding voor volwassenen. Zo krijgen zij-instromers onderwijs dat voor hen werkt. Deze nieuwe groep studenten volgt zo een opleiding die rekening houdt met hun werkervaring. Ook krijgen ze vrijstellingen waar dat mogelijk is.

4 belangrijke afspraken uit het bestuursakkoord

Om de opleidingen in de komende 5 jaar flexibeler en meer op maat te maken zijn de volgende afspraken gemaakt:

  • Hbo-lerarenopleidingen hebben straks geen uitgestippeld onderwijsprogramma meer. Studenten vanuit het voortgezet onderwijs kunnen nog wel meer vastomlijnd onderwijs krijgen.
  • De hbo-student bepaalt samen met de school hoe hij of zij werkt aan zogenaamde ‘leeruitkomsten’ en hoe hij of zij die uitkomsten aantoont. Dat kan door een toets, maar ook door een assessment.
  • Studenten hoeven niet altijd op school te zijn. Het werken aan een leeruitkomst kan ook online of op de school waar hij of zij al werkt.
  • Voor aanstaande hbo-studenten aan lerarenopleidingen is vanaf studiejaar 2021-2022 een intake-assessment beschikbaar. Op basis van dat assessment krijgen ze een opleidingsaanbod op maat.

De volledige afspraken en plannen kun je nalezen in het Bestuursakkoord flexibilisering lerarenopleidingen. De regio Utrecht heeft met Utrecht leert al een aantal opties voor zij-instromers op een rij gezet en deelt ervaringen van zij-instromers.

Vind jij deze vernieuwde lerarenopleiding een stap vooruit? Laat het ons weten via het reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.