Home » Links week 45

Links week 45

Kunstbende bestaat  volgend jaar 20 jaar, de landelijke wedstrijd wordt in 2010 dus voor de 20e keer georganiseerd. Kunstbende speurt het land af naar talent in de categorieën: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film & Animatie, Muziek, Taal en Theater & Performance.
 Jongeren tussen 13 en 19 jaar kunnen meedoen.

 

In 2010 is het thema TIJD. 
Naast de wedstrijd biedt Kunstbende ook workshops aan en verzorgt zij coachingstrajecten voor jongeren. Veel bekende artiesten komen voort uit de kweekvijver van Kunstbende, zoals Trijntje Oosterhuis, Claudia de Breij, Krezip, Abdelkader Benali en Room Eleven.

 

Op 13 oktober j.l. was het 150 jaar geleden dat Multatuli (Eduard Douwes Dekker) de laatste hand legde aan het manuscript van Max Havelaar. 2010 is dan ook een Max Havelaar-jaar. In 1860 verscheen het boek en iedereen weet wel iets van de grote invloed die het heeft gehad op de Nederlandse literatuur en op het denken over koloniaal bestuur. In Nederland en België zullen door het jaar heen verschillende activiteiten georganiseerd worden zoals de tentoonstelling ‘150 jaar Max Havelaar’ in het Universiteitsmuseum van de UvA van 2 februari tot en met 16 mei 2010. We zullen de activiteiten voor het onderwijs voor u bijhouden.

 

Via Tong Tong is lesmateriaal van de Indische School te downloaden rond negentiende-eeuwse Indische literatuur en Max Havelaar.

 

Ik vroeg me iets af. Of je een Engelstalige lesmethode koopt als je muziekles geeft in tweetalig onderwijs. Of dat je dan misschien zelf materiaal maakt, of het Nederlandse materiaal vertaalt. Als je dat allemaal niet doet zoek je waarschijnlijk naar lesmateriaal op internet. Ik ging eens op zoek en het viel me niet eens mee. Er staat inderdaad veel materiaal op het web, maar eerlijk gezegd veel minder mooi en hip dan we hier in Nederland maken. WCS Music is een site van Wells Cathedral School. Op de site zijn twee gratis applicaties te downloaden die zich elk richten op een muzikaal fenomeen: The Virtual Javanese Gamelan en Virtual West African Drumming. Met docentenhandleiding, verwerkingsmateriaal, leeslijsten e.d.

 

Het Vitual Instrument Museum vind ik qua opzet geweldig maar lang niet alles is gevuld of werkt.

 

Reuze flauw maar toch: een site vol muziekgrapjes. Vooruit, eentje dan:

What is a gentleman?

Somebody who knows how to play the trombone, but doesn’t.

 

Een mij zeer dierbare 16-jarige heeft onlangs een aantal epileptische aanvallen gehad dus ik was naarstig op zoek naar sites met het wat en hoe van epilepsie, uitgelegd voor jongeren. In Nederland is er een jongerenforum maar de het Amerikaanse Take Charge Teens lijkt me wat aantrekkelijker voor de doelgroep. Met video’s en informatie in overzichtelijke brokken.

 

Morgen beginnen de SURF Onderwijsdagen. Iedereen, bezoeker of thuisblijver, kan vooraf en tijdens de Onderwijsdagen vragen stellen aan sprekers via de wiki die op SURFgroepen staat. De vragen worden met een beetje geluk in de presentaties meegenomen en naar wij hopen beantwoord. Je kunt de vragen stellen via een eigen account, maar er is ook een gastaccount, zie onderaan de wiki.

 

Ik kijk regelmatig op de site Futurelab, een Brits samenwerkingsverband van onderwijs, overheid en bedrijfsleven. Futurelab heeft een prachtige site en stelt veel materiaal ter beschikking, zowel lesmateriaal als materiaal voor teamontwikkeling en professionalisering van docenten. Er is een goede links-pagina met daaronder weer erg veel aardige sites zoals die van Enquiring minds. Enquiring minds stelt de leer- en nieuwsgierigheid van de lerende centraal in het leerproces. Ik schreef er al eerder over maar ik ben altijd weer zo onder de indruk van het materiaal dat ik het nog maar eens herhaal.  De Enquiring Minds Guide (download) geeft een complete route voor docenten die deze manier van onderwijs willen leren kennen.

 

Kijk ook eens op Explore a Tree, een online set van allerlei grafische invulformats om een denkproces te leiden. Even registreren en je kunt overal bij.

 

 

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.