Een initiatief van Malmberg

Lestip: Hongaarse vluchtelingen


Vluchtelingen worden al lang niet meer met open armen ontvangen. Hoe anders ging dat in 1956. Toen waren Hongaarse vluchtelingen meer dan welkom. ‘Andere Tijden in de Klas’ blikt terug.

200.000 vluchtelingen
Het lukte de EU onlangs niet om 40.000 vluchtelingen te herdelen. In 1956 lukte het wel om zonder problemen 200.000 Hongaarse vluchtelingen te herplaatsen in West-Europa. Drieduizend van hen kwamen naar Nederland en ze werden hartelijk ontvangen. In 1956 breekt er een opstand uit in Hongarije. De straten van Boedapest stromen vol met demonstranten die eisen dat het Russische leger uit Hongarije vertrekt. De opstand wordt bloedig neergeslagen en zorgt voor een stroom van vluchtelingen. Enkele Hongaarse vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen vertellen hun persoonlijk verhaal.

Opnieuw gemonteerd
De uitzending ‘Hongaarse vluchtelingen’ van Andere Tijden van NTR is in samenwerking van Andere Tijden in de Klas en SchoolTV opnieuw gemonteerd voor leerlingen van de bovenbouw. Voor geschiedenisdocenten is er bij de video een handleiding met aanvullende informatie en een aantal (kijk)vragen beschikbaar.

Zie voor de lestip ‘Hongaarse vluchtelingen’ de video (10 min) en de handleiding en kijkvragen (pdf).

Hoe besteedt u in de klas aandacht aan het vluchtelingenprobleem? Deel uw lestips en ideeën via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.