Home » Lesidee voor 4 en 5 mei

Lesidee voor 4 en 5 mei

Dat het belangrijk is om in de les aandacht te besteden aan dodenherdenking en bevrijdingsdag, zal geen enkele docent in twijfel trekken. Maar het zal vast niet altijd even gemakkelijk zijn om een interessante invalshoek te bedenken bij dit heftige onderwerp. Dit artikel bevat een kant-en-klare lesbrief die u kunt gebruiken bij de les geschiedenis.

De lesbrief helpt leerlingen na te denken over de keuzes die ze zouden maken in oorlogstijd. Hiermee sluit de lesbrief aan bij het thema van de tentoonstelling ‘Morgen is vandaag. Kun jij kiezen in oorlogstijd?’ en bij de bijbehorende website (beide een initiatief van Soldaat van Oranje – De musical).

Wat zou jij doen?
‘Zou jij in het verzet gaan?’, ‘Zou jij onderduikers verbergen?’, Zou jij naar Engeland vertrekken?’. Leerlingen leren dat het antwoord op deze vragen vaak niet vanzelfsprekend was in de Tweede Wereldoorlog. De opdrachten in de lesbrief helpen leerlingen om zich in te leven in de mensen die toen met deze morele vraagstukken worstelden. Het maken van keuzes voor morele vraagstukken is niet iets dat men alleen in de Tweede Wereldoorlog moest doen; ook nu moeten mensen dergelijke keuzes maken. In de lesbrief wordt daarom ook een link gelegd met het heden.

Downloaden
Er zijn twee versies van de lesbrief ‘Oorlog en verzet’; er is een lesbrief voor vmbo-leerlingen en een lesbrief voor havo/vwo-leerlingen. Daar horen ook twee aparte antwoordbladen bij: een antwoordmodel voor vmbo-leerlingen en een antwoordmodel voor havo/vwo-leerlingen. Daarnaast kunt u ook de bijbehorende docentenhandleiding downloaden.

Deel dit lesidee op Twitter via @onderwijs en maak kans op een biografie van Erik Hazelhoff Roelfzema, soldaat van Oranje.

Wij horen graag of het werken met deze lesbrief u (en uw leerlingen) goed is bevallen.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.