Een initiatief van Malmberg

Lesidee: Ruimteschip Aarde met André Kuipers

‘Join my mission!’ Dat is de oproep van de Nederlandse ESA-astronaut André Kuipers aan alle scholieren van groep 7 en 8 van de basisscholen en klas 1 en 2 van de middelbare scholen. Samen met de scholieren wil Kuipers uitvinden wat de aarde zo’n unieke planeet maakt. Tijdens zijn verblijf in de ruimte onthult de astronaut drie keer een speciale missie. Klassen kunnen als team meedoen door zich in te schrijven voor het project Ruimteschip Aarde. De beste teams winnen radiocontact met André in de ruimte.

Scholenproject
Ruimteschip Aarde is een  scholenproject speciaal ontworpen rond de lange ruimtevlucht van André Kuipers. De astronaut is daarbij  ‘verslaggever’ in de ruimte. Hij bekijkt de aarde vanuit een uniek perspectief en laat de scholieren over zijn schouder meekijken. Hij laat zien dat de aarde een ruimteschip is, net als het ISS. Hij gaat in op de drie thema’s van Ruimteschip Aarde: Mens & Aarde, Alles wat leeft en Weer & klimaat. En hij doet samen met duizenden scholieren twee wetenschappelijke experimenten om zo de resultaten op aarde met die in de ruimte te kunnen vergelijken.
 
Radioverbinding
Docenten krijgen met Ruimteschip Aarde lesmaterialen aangereikt die aansluiten bij het curriculum op school. Ruimtevaart spreekt niet alleen erg tot de verbeelding, het heeft ook raakvlakken met allerlei vakken die ook in de klas gegeven worden. De lesmaterialen zijn gratis te downloaden via de site www.ruimteschipaarde.nl. Daarnaast biedt de website vers nieuws rond de missie, achtergrondinformatie, blogs, tweets en nog veel meer. Ook zullen alle inzendingen van de schoolklassen op de drie nu nog top secret missies te zien zijn. Iedereen kan stemmen op zijn favoriete inzending. Uit de top twintig kiest André vanuit de ruimte de winnende klas. De winnaars krijgen een live radioverbinding met de astronaut.
 
Conferenties
ESERO organiseert samen met science center NEMO twee conferenties om docenten bij te praten over Ruimteschip Aarde, lezingen van o.a wetenschapsjournalist Govert Schilling en prof. Dr. Jelte Bos, praktische workshops en veel achtergrondinformatie praktische workshops zorgen dat zij goed voorbereid aan het project kunnen beginnen. De conferentie voor het basisonderwijs is op 21 september, die voor het voortgezet onderwijs op 2 november. Ruimteschip Aarde is een project van NSO, NEMO en Space Expo in samenwerking met ESA en WNF. Het is bedoeld om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de ruimtevlucht van André Kuipers en ruimtevaart in het algemeen.
Kijk voor meer informatie op www.ruimteschipaarde.nl.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.