Een initiatief van Malmberg

Lesidee (met werkblad) over veiligheid

Stelt u zich voor: u loopt door het park en ineens ziet u iemand met een bivakmuts op een juwelier binnen rennen. Een overvaller. Wat zou u doen? Het filmpje hiernaast gaat over het omstandersdilemma. Mensen vragen zich af of ze te hulp moeten schieten en doen in veel gevallen uiteindelijk niets. Dat dit laatste niet altijd het geval hoeft te zijn, laat het filmpje zien. Dit lesidee gaat over criminaliteit op straat, maar ook over brandoefeningen op school, het aanleggen van een mitella, practica uitvoeren bij scheikunde, communicatie, etc.

Kortom: dit lesidee gaat over veiligheid. Veiligheid is een heel breed begrip en daardoor zijn er ook voldoende aanknopingspunten voor inbedding in allerlei lessen.

Een aantal voorbeelden:
• maatschappijleer (veilig doen en handelen op straat)
• natuur-en scheikunde (veilige practica)
• verzorging en biologie (medisch, EHBO)
• Nederlands (opinie, debat, schrijven)
• CKV (rollenspel, creatieve uiting van houding, gedrag, communicatie)
• schoolbreed (vluchtplan, brandoefening, sociale veiligheid, veilig op internet)
 
Leergebieden
Nu vakken steeds vaker in leergebieden worden gegeven, is veiligheid een onderwerp dat u goed samen met uw collega’s kunt oppakken. U kunt er het hele jaar door in allerlei vakken aandacht aan besteden, maar u kunt er ook een project van maken of een themaweek organiseren. In dit lesidee geef ik een aantal aanknopingspunten met bronnen voor u en uw leerlingen. En mocht het ondanks alle aandacht voor veilig handelen toch niet helemaal goed gaan, dan kunt u onderaan dit lesidee een kant-en-klaar EHBO-opdrachtenblad en scormbestand voor in de elo downloaden.

Aanknopingspunten
Omdat veiligheid zo’n breed begrip is, kunt u het thema verdelen in een aantal aanknopingspunten:
1. Veiligheid op straat – drukke winkelstraten, maar ook het stille platteland.
2. Veiligheid in huis – in en om het huis gebeuren de meeste ongelukken.
3. Veiligheid op school – sociale veiligheid (pesten) en fysieke veiligheid (vluchtplan).
4. Veiligheid op het werk/op school.
5. Veilig uitgaan – geweld, verkeer, drank en drugs.
6. Veilig op internet – mediawijsheid.

Lesideeën
Hoe kunt u leerlingen aan de slag laten gaan met dit brede onderwerp? Een aantal concrete praktische ideeën (inclusief bijbehorende bronnen) kunt u vinden in dit pdf-bestand.
 
Werkblad en Scorm1.2-bestand
Wilt u met EHBO aan de slag? Gebruik dit opdrachtenblad (pfd) of het scormbestand dat u in de elo kunt plaatsen. Beide zijn geschikt voor de onderbouw en gaan over het toepassen van EHBO bij botbreuken. Het opdrachtenblad bevat vragen en opdrachten bij filmpjes. Het scormbestand bevat een (Win)toets bij dezelfde filmpjes.
Let op: voor beide bestanden geldt dat leerlingen (gratis) toegang moeten hebben tot Teleblik. Anders kunnen ze de filmpjes niet bekijken en daardoor de vragen en opdrachten niet maken.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.