Een initiatief van Malmberg

Les voor visueel ingestelde leerlingen

Een stappenplan vastleggen is een veelgebruikt middel om lessen voor te bereiden of om leerlingen duidelijk te maken wat er van ze wordt verwacht. Bijvoorbeeld bij een practicum NASK, biologie of een kookles bij het vak verzorging. Meestal gaat dat in de vorm van een recept of de ‘kookboekstructuur’. Eerst de ingrediënten opnoemen en daarna de manier waarop je ze moet verwerken. Zulke processen kun je ook visueel vastleggen in een flowchart of stroomdiagram. In het bedrijfsleven is het vrij gebruikelijk om opeenvolgende stappen in een besluitvormings- of productieproces vast te leggen. In het onderwijs zien we dat minder vaak.

 

Visueel ingestelde leerlingen
Een stroomdiagram is een uitstekend hulpmiddel om visueel ingestelde leerlingen te helpen. Je kunt ze een stroomdiagram aanbieden of, nog beter, ze zelf laten maken. Er zijn veel gratis en betaalde online toepassingen voor het maken van een stroomdiagram. De meeste kun je 30 dagen proberen en daarna moet je betalen. Met de meeste gratis accounts kun je echter niet opslaan. Onderstaande programma’s hebben die beperkingen niet.
Diagram.ly (online, geen inlog nodig, gratis)
Google.docs (online, Google-account nodig, gratis)
– MS Visio (onderdeel MS Offive, apart aanschaffen, niet gratis)

Uitgebreid werkblad
Op het docentenblad  zie je voorbeeldonderwerpen die je kunt gebruiken in de les. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van Diagram.ly. Je kunt de voorbeelden bijvoorbeeld via het digibord ter inspiratie aan de leerlingen laten zien, laten bekijken of tijdens je instructie een stroomdiagram laten opbouwen. Uiteraard plaats je het voltooide diagram daarna op de ELO.

 

Albert Lubberink

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

3 Responses

  1. Nog handiger en nog ‘gratisser’ en nog effectiever: mindmapping. En dan bij voorkeur met de hand en niet met de software. Dan spreek je ook je rechter hersenhelft meer aan en wordt het leren leuker en het onthouden makkelijker.

  2. Nog handiger en nog ‘gratisser’ en nog effectiever: mindmapping. En dan bij voorkeur met de hand en niet met de software. Dan spreek je ook je rechter hersenhelft meer aan en wordt het leren leuker en het onthouden makkelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.