Een initiatief van Malmberg

Leren vliegen

Daar zitten ze dan voor mijn neus. De docenten van de toekomst. 25 stuks. Hoewel, een paar hebben er toch geen rekening mee gehouden dat deze vrijdag voor de meivakantie een gewone ‘lesdag’ is. En de donderdagavond vergt natuurlijk ook veel van hen.

 

Het zijn studenten van een lerarenopleiding Nederlands, bezig met de laatste loodjes voor hun afstuderen. En in afwachting van een presentatie van Malmberg.

 

De toekomst
Ik vroeg me van tevoren af of deze groep jongelingen een afspiegeling zou vormen van de docenten in de scholen. Of is dit de voorhoede? Zijn zij de toekomst zelf? Als we hen kennen, weten we dan hoe het onderwijs er over tien jaar uitziet als zij gesetteld zijn op een school?

 

Op mijn vraag aan het begin van mijn presentatie wat voor hen nou de ideale methode zou zijn, komen eerst aarzelend en dan wat uitgebreider de reacties los. Het liefst geen methode maar gewoon zelf materiaal maken. Of wel een methode als basis, maar die vervolgens niet zoveel gebruiken. En in géén geval een methode van a tot z volgen: geen methodeslaaf worden. Van de toehoorders knikken er soms een paar, anderen zwijgen.

 

En ICT dan? Wie wil er volledig digitaal werken?
Nou, een boek als basis is toch wel heel fijn, en de ICT-mogelijkheden op de stagescholen zijn niet al te best. Hoewel, op een van de stagescholen is er bij nader inzien wel een pilot met laptops, en over twee jaar moest alles daar digitaal zijn. Op een andere stageschool loopt een pilot met iPads. Of wij als uitgever daar ook iets voor hebben? Want daar gaat het volgens de meesten toch wel naartoe.

 

Uiteindelijk krijg ik erg enthousiaste reacties op de ICT van Talent en op alle mogelijkheden die nog in het vat zitten. En heb ik een goede inkijk gekregen in de toekomst van lesgevend Nederland. Nog half in het ei weliswaar, maar de ogen al open en welbewust de onderwijswereld in kijkend.

 

Kunt u zich vinden in de manier waarop docenten van de toekomst een ‘ideale’ lesmethode schetsen?

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.