Home » Laat leerlingen het werk doen

Laat leerlingen het werk doen

Al eerder hebben we het gehad over het gebruik van video in de klas. Zo kwam Teleblik aan bod en noemden we leren via YouTube, met als goed voorbeeld de docent Duits die leerlingen naamvallen aanleert met zelfgemaakte filmpjes. Deze week kwam ik een project tegen dat zeker niet in het rijtje mag ontbreken.

Een Amerikaanse docent wiskunde liet zijn leerlingen in een filmpje de onderwerpen uit de lessen uitleggen. Zo leren ze zelf de stof nog eens extra en ontstaat een database van instructies, door de leerlingen zelf gemaakt. Het resultaat is hier te bewonderen. Op zijn weblog geeft de docent bovendien een handleiding voor het project en deelt hij zijn ervaringen.

Met het project verbeterden de leerlingen niet alleen hun kennis over het onderwerp dat zij moesten uitleggen, ook hun zelfverzekerdheid in het vak wiskunde nam toe.

Voor de leraar zelf was het belangrijkste resultaat dat hij inzicht kreeg in de manier waarop de leerlingen nadenken over zijn vak. Hij geeft bijvoorbeeld aan het niveauverschil tussen de leerlingen in de klas erg groot was. Bij het maken van de filmpjes bleek echter dat sommige slechtere leerlingen een wiskundig probleem prima uit kunnen leggen, terwijl sommige betere leerlingen daar helemaal niet uitkwamen.

Tot slot was een leuk bijeffect dat sommige leerlingen erachter kwamen dat goed lesgeven en uitleggen best lastig kan zijn.


Section 1.3, Slope from Claire Englund on Vimeo.

Aan de hand van de tips en handreikingen op de site kun je dit project ook zelf uitvoeren. De leerlingen moeten allereerst zelf filmpjes kunnen maken. Om ze te verzamelen kun je vervolgens een gratis website gebruiken (bv Wikispaces, Blogger, of natuurlijk YouTube). Op die manier creëert de klas een eigen bibliotheek. 

Als je daar nog tegenop ziet, dan kun je het natuurlijk ook eerst wat meer low-tech aanpakken. Bijvoorbeeld door leerlingen presentaties te laten geven (evt. in PowerPoint) en een bundeling daarvan te maken voor de leerlingen. Daarna kun je eventueel alsnog overstappen op video en internet. En het hoeft natuurlijk ook niet perse voor wiskunde te zijn, ook bij andere vakken geldt immers dat iets zelf uit kunnen leggen een hele goede manier is om iets te leren.

Het lijkt mij kortom een nuttig, maar vooral ook leuk project. Misschien iets voor uw klas in het nieuwe schooljaar?

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.