Een initiatief van Malmberg

Kijken in de kerstvakantie: onderwijsdocumentaires

Bijgewerkt op 15 december 2021

Niets is fijner dan onderuit gezakt op de bank genieten van een mooie documentaire. De kerstvakantie leent zich daar bij uitstek voor. Om het makkelijk te maken, selecteerde Onderwijs van Morgen voor jou een aantal online kanalen én de beste onderwijsgerelateerde documentaires die je daar kunt vinden. Staat jouw favoriet er al bij? Lees gauw verder.

NPO Onderwijsdocumentaires

Begin oktober dook NPO Doc in het kader van de Nationale Onderwijsweek terug in de schoolbanken. ‘Woordvoerders op het gebied van onderwijs, zoals Arie Slob en Mohammed Mohandis, tippen daarom diverse documentaires die te maken hebben met hun vakgebied. Deze documentaires, waaronder Onderwijzer aan de macht en Ondergang van een onderwijsgigant zijn allemaal te zien op npodoc.nl.’

IDFA Database

In de online database van IDFA staan meer dan 500 volledige documentaires die in het verleden op het festival te zien zijn geweest. Hier ben je in de kerstvakantie dus wel even zoet mee. OvM selecteerde vast een aantal interessante onderwijsgerelateerde documentaires:

  • Education, Education: Jaarlijks proberen negen miljoen Chinese jongeren geplaatst te worden op een universiteit. De besten worden toegelaten tot de topuniversiteiten, maar de rest moet zich zien te redden met het aanbod aan privé-instituten. Hoe wild het er daar aan toe gaat wordt op pijnlijke wijze duidelijk gemaakt in deze documentaire.
  • Louis the Ferris wheel Kid: De overstap van lagere naar middelbare school is voor Louis nog ingrijpender dan voor andere kinderen: hij zal zijn kermisleven moeten verruilen voor een tehuis.
  • On the Way to School: De jonge Turkse onderwijzer Emre wordt gedurende een schooljaar gevolgd in het afgelegen Koerdische dorpje waar hij lesgeeft. De meeste leerlingen spreken thuis alleen Koerdisch, hetgeen de communicatie met de meester behoorlijk bemoeilijkt.

Topdocumentaryfilms

De Amerikaanse blog Topdocumentaryfilms biedt sinds 2007 een overzicht van documentaires binnen de meest uiteenlopende thema’s. Ook hier vonden we een aantal onderwijsdocumentaires die de moeite waard zijn:

  • Free to Learn: De documentaire Free To Learn geeft een inkijkje in de dagelijkse gebeurtenissen op een vrije school in Albany, New York. Deze school verwacht van kinderen dat ze zelf beslissen hoe zij hun dagen doorbrengen.
  • Children Full of Life: een indringende documentaire over Mr. Toshiro Kanamori: een inspirerende leraar die met en onder zijn leerlingen verbondenheid creëert.
  • Power of Music: Deze documentaire volgt gedurende een schooljaar twee scholen in Dublin die beiden verplicht muziekles geven aan alle kinderen op school. De resultaten zijn verbluffend.

 

Eerder op Onderwijs van Morgen

Ook op Onderwijs van Morgen besteden we regelmatig aandacht aan onderwijsfilms en -documentaires die voor jou de moeite waard zijn. Lees verder in de volgende artikelen van het afgelopen jaar:

 

Welke onderwijsfilm of -documentaire heeft op jou een diepe indruk gemaakt? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

One Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.