Home » Jongeren met boeken: zijn ze ver te zoeken?

Jongeren met boeken: zijn ze ver te zoeken?

“Jongeren lezen weer meer” is te lezen op een website over young adult books. Aanleiding voor deze redelijk verrassende constatering is een recent verschenen onderzoek dat is uitgevoerd onder 700 jongeren. De jongeren werden ondervraagd over hun leesgedrag en daar blijkt het helemaal niet zo slecht mee gesteld te zijn dan soms wordt gedacht. Zo leest meer dan 55% van de jongeren minstens één boek per maand en leest 25% zelfs meerdere boeken per maand. Jongeren die nooit een boek lezen (of slechts één keer per jaar) zijn er bijna niet.

De positieve ontwikkeling wordt door de onderzoekers toegeschreven aan de e-reader, die jongeren steeds meer gaan gebruiken om boeken op te lezen. Wat ook mee kan hebben gespeeld is dat het onderzoek is afgenomen op de boekenbeurs in Antwerpen; de jongeren die zo’n beurs bezoeken vinden het vaak al leuk om te lezen. Maar de cijfers van het onderzoek laten ook zien dat er steeds meer jongere mensen naar de beurs komen. Het aantal jongeren is in vier jaar tijd gestegen van 12% naar 22% van het totaal aantal bezoekers. We kunnen dus voorzichtig concluderen dat het niet zo slecht is gesteld met het leesgedrag van jongeren. Of denkt u daar als docent anders over? Wanneer het u veel moeite kost om leerlingen aan het lezen te krijgen, helpen de onderstaande websites misschien.

– De website van het Jongerenliteratuurplein is bedoeld voor jongeren vanaf 15 jaar. ‘Wandelend’ over het plein, komen uw leerlingen boekennieuwtjes, en interviews met auteurs en illustratoren (zodat leerlingen op zoek kunnen gaan naar een leuke auteur) tegen. Daarnaast bevat de website een zoekmachine voor boeken (geselecteerd op genre, thema of leesniveau) en wordt er wekelijks een nieuwe leestip gegeven.

– Leerlingen die een bezoekje brengen aan De Boekensalon kunnen een virtuele boekencollectie aanmaken en contact zoeken met mensen die dezelfde favoriete auteur hebben. Leerlingen kunnen een leeslijst bijhouden, ze kunnen een kijkje nemen bij elkaars boekenplank of anderen tippen over een goed boek. Een goede aanvulling bij het portfolio dat leerlingen bij moeten houden.

Literatuurgeschiedenis.nl doet haar naam eer aan; de website bevat informatie over teksten, thema’s en schrijvers van het jaar 1000 tot en met nu. Het is een duidelijke website met veel informatie over de ontwikkelingen in de literatuur, interessante afbeeldingen en leuke teksten. De site is speciaal ontwikkeld voor leerlingen in de Tweede Fase van het voortgezet onderwijs.

Boek en Jeugd Online is een database voor lezers tot 16 jaar. Ze kunnen op verschillende trefwoorden zoeken: leeftijd, titel, auteur, serie, AVI, CLIB, vrije woorden en jaar van uitgave. De website bevat een ruime selectie van jeugdboeken die in opdracht van Stichtingbibliotheek.nl steeds up-to-date wordt gehouden.

De Boekenzoeker is een mooi vormgegeven en speelse website, die jongeren helpt bij hun zoektocht naar een leuk boek. Op de homepage kunnen jongeren hun eigen leeftijdscategorie selecteren (8-12, 12-15 of 15-18) en vervolgens kunnen ze een stelling selecteren die bij hen past, bijvoorbeeld: ‘Voor mij moet een boek spannend zijn’, ‘Ik wil lezen over de echte wereld’, ‘Voor mij moet een boek vooral spannend zijn’, ‘Ik wil lezen over geschiedenis’. Op deze manier komen ze steeds dichter bij hun persoonlijke smaak en voorkeur.

– Lezen verhoogt de woordenschat. Maar als een leerling echt niet van lezen houdt, kun u hem/haar altijd nog een kijkje laten nemen op de website van Juf Melis. De website helpt bezoekers met het verbeteren en het oefenen van Nederlands, waarbij ook woordenschat en woordsoorten aan bod komen. Elk onderdeel bestaat uit goede oefeningen, die automatisch worden nagekeken.

Heeft u zelf nog leuke websites die het lezen van boeken leuker of handiger kunnen maken?

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.