Een initiatief van Malmberg

In 3 stappen een mediawijze leraar

In 3 stappen een mediawijze leraar

Vanaf schooljaar 2021-2022 zijn scholen verplicht om les te geven over mediawijsheid. Best spannend, want hoe weet je als leraar hoe het ervoor staat met jouw eigen mediawijsheid? Nog lang niet alle leraren zijn digitaal vaardig genoeg. Er komen dan ook heel wat competenties bij kijken. Twijfel jij aan je digitale vaardigheden? Zo word je in 3 stappen een mediawijze leraar.

Dit artikel is gebaseerd op het dossier Mediawijze leraren van Mediawijzer.net.

1. Bepaal je niveau

Om je niveau te bepalen kun je gebruikmaken van met Mediawijsheid Competentiemodel van Mediawijzer.net. Dit model is ontwikkeld voor leerkrachten op basisscholen en voor pabostudenten, maar is ook te gebruiken door docenten die werkzaam zijn in het vo. Het model bestaat uit de thema’s begrip, gebruik, communicatie en strategie. Binnen die thema’s worden verschillende competenties beschreven en opgedeeld in vijf niveaus. Wie voor de klas staat, zou bij alle competenties niveau vier of hoger moeten scoren. Breng om te beginnen in kaart bij welke competenties dit ook het geval is en aan welke competenties nog gewerkt kan worden.

2. Werk aan je vaardigheden

Nu duidelijk is welke competenties en vaardigheden je nog onvoldoende beheerst, is het tijd om actie te ondernemen. Mediawijzer.net heeft allerlei tips op een rijtje gezet voor lesmateriaal waar je als leraar zelfstandig mee aan de slag kunt. Een goede tip is de gratis e-learning module van M@LT. Daarin zijn de competenties van het Mediawijsheid Competentiemodel verwerkt. Je begint met een competentie-assessment, waarna je advies krijgt over welke modules je kunt volgen. Met deze modules word je aan de hand van video’s, teksten, opdrachten en aanvullende tips mediawijzer. Om er gebruik van te maken die je je eerst (gratis) te registreren op Teacherschannel.

3. Blijf up-to-date

Mediawijs worden is één ding, het ook blijven is iets anders. Wie serieus met mediawijsheid aan de slag gaat, kan er niet omheen zichzelf blijvend op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen. Dit doe je onder meer door je aan te sluiten bij MediaPakt: een platform waar je kennis kunt delen, mee kunt praten en vragen kunt stellen aan vakgenoten uit het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het mbo. Volg elkaar ook via sociale media en houd voor de laatste updates de socialemediakanalen en websites van organisaties zoals Kennisnet, Mediawijzer en Onderwijs van Morgen in de gaten.

Over welke onderwerpen met betrekking tot mediawijsheid zou jij als leraar graag meer te weten willen komen? En waar haal jij je informatie vandaan? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

2 Responses

  1. Jullie schrijven het volgende: “ Vanaf schooljaar 2021-2022 zijn scholen verplicht om les te geven over mediawijsheid. ”

    Hebben jullie hier misschien een goede bron voor? Ik kan het verder nergens vinden dat dit zo is. Niet vanwege ongeloof, maar puur uit interesse. 🙂

    Ik hoor het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.