Een initiatief van Malmberg

IIO Netwerk: een lerend netwerk voor docenten en schoolleiders

In het huidige debat over de toekomst van het onderwijs, ligt de focus op de docent als vormgever van onderwijsvernieuwing. Om docenten én schoolleiders bij dit proces te ondersteunen, ontwikkelde InnovatieImpuls Onderwijs (IIO), naast het gelijknamige onderzoek, het IIO Netwerk: een netwerk van onderwijsvernieuwers die gezamenlijk op zoek gaan naar manieren om ‘slimmer’ te werken.

Het IIO Netwerk wil scholen ondersteunen op gebied van vernieuwing en verbetering van het onderwijs. Het is een lerend netwerk waarin scholen, schoolleiders en docenten bijeenkomen om elkaar te inspireren, motiveren en om kennis en ervaringen te delen op het gebied van onderwijsvernieuwing. Denk daarbij aan de invoering van onderwijstechnologie, nieuwe onderwijsconcepten en beter samenwerken; zowel binnen als buiten de muren van de school. Zo wil het IIO Netwerk bijdragen aan een bottom-up beweging om concrete onderwijsvernieuwingen te cultiveren. Bewustwording, netwerkvorming en kennisvorming staan daarbij centraal.

Bendecafés
Zo organiseert het IIO Netwerk in samenwerking met verschillende onderwijsinstanties op regelmatige basis ‘Bendecafés’: sessies waar onderwijsvernieuwers en geïnteresseerden concrete vaardigheden en inzichten op kunnen doen om binnen de eigen school aan de slag te gaan met vernieuwing. ‘Niet het wat – om welke vernieuwing het gaat -, maar vooral het hoe – hoe zorg je dat vernieuwing gerealiseerd wordt – staat centraal’ (IIO Netwerk). Zo organiseert Stichting Onderwijs Midden-Limburg op 15 januari een Bendecafé over professionele ruimte en gespreid leiderschap. Ook verzorgt het IIO Netwerk een opleiding tot Innovatiebrigadier (data voor 2015 nog niet bekend) en is er een LinkedIn-pagina waar onderwijsvernieuwers tips, tricks en ervaringen uitwisselen.

Innovatiebrigade
Daarnaast ondersteunt het IIO Netwerk scholen die aan vernieuwing willen werken met behulp van de Innovatiebrigade. Dit team, bestaande uit onderwijsprofessionals die eerder meewerkten aan de experimenten van het InnovatieImpuls-onderzoek, komt op verzoek op uw school langs voor een bijeenkomst of interventie: “We gaan met zoveel mogelijk betrokkenen (leiding, leraren, leerlingen, medewerkers en ouders) in gesprek en onderzoeken samen hoe het op jouw school slimmer, beter en leuker kan. Welke aanpak en samenwerkingsverbanden zijn daarvoor nodig? Wat zou echt verschil kunnen maken? Waar lopen jullie tegenaan? Wat geeft inspiratie?” (IIO Netwerk)

Klik hier voor praktische informatie, verslagen en inspiratiefilmpjes van eerdere Innovatiebrigades op scholen door heel het land.

Maakt u deel uit van het IIO Netwerk of van een ander onderwijsgerelateerd lerend netwerk? Deel uw ervaringen door een reactie te plaatsen via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.