Een initiatief van Malmberg

Het web op met biologie

Dit idee van de week heeft zich al ruimschoots bewezen: de website www.bioinfo.nl heeft inmiddels de mijlpaal van 100.000 hits behaald. De teller is gaan lopen in december 2002 – de start van de website – maar afgelopen jaar zijn er beduidend meer bezoekers. De website is goed gevuld met theorie, webquests en interactieve opdrachten. Het idee voor de website is ontstaan toen webmaster Jeroen Maréchal als docent biologie werkte aan het St. Michaël College in Zaandam. Maréchal zag wat goed werkte bij leerlingen om biologie te begrijpen en hoe internet hierbij een rol kon spelen. “De website is een mooi voorbeeld van van hoe een docent de producten van praktische opdrachten van leerlingen nutting kan inzetten via een website. De essentie van bijvoorbeeld de bloedsomloop begrijp je pas goed als je er een opdrachtje over kunt maken. Andere leerlingen kunnen de opdrachten weer gebruiken om te oefenen”. 

De site bestaat uit drie onderdelen. Bioinfo geeft inleidende teksten over bio-onderwerpen, geordend naar niveau. Bioquest biedt een enorme voorraad aan webquests, die zo gebruikt kunnen worden door docenten. De sites zijn van tevoren bekeken door docenten, dus de informatie is betrouwbaarder dan informatie die de leerling bij het surfen op het internet vindt. Een ander onderdeel is Biopuzzel, dat allerlei leuke interactieve oefeningen bevat, zoals kruiswoordpuzzels, quizzen en gatenteksten. De drie onderdelen vormen hiermee een mooie combinatie van informeren (bioinfo), verdiepen (bioquest) en oefenen (biopuzzel). 

De webquests en opdrachten zijn online gezet door het webteam van de site, maar docenten kunnen ook hun eigen materiaal (webquests en opdrachten gemaakt met hot potatoes) op de site zetten, uiteraard met naamsvermelding. Bijzonder aan de site is dat leerlingen hebben meegewerkt aan de site. “Allemaal in hun eigen vrije tijd!”, aldus Maréchal. “Sommige leerlingen zaten zelfs al niet meer op school, maar wilden graag blijven meehelpen aan de site. De website is een prachtige samenwerking van vele leerlingen die in hun eigen vrije tijd samen willen werken met een docent”. Inmiddels werkt Jeroen Maréchal aan de lerarenopleiding biologie van de Hogeschool Utrecht. De site heeft hiermee een nieuwe impuls gekregen. “Ook de studenten van de lerarenopleiding maken nu producten voor de website”. Via de studenten van de lerarenopleiding wordt de site bij steeds meer scholen gebruikt. Het webteam hoopt op zoveel mogelijk reacties van docenten, zodat de website hiermee verder kan worden ontwikkeld. Reacties zijn welkom op jeroen@bioinfo.nl   

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.