Een initiatief van Malmberg

Het profielwerkstuk: 4 tips voor een kickstart

Als je leerlingen een profielwerkstuk gaan maken, dan wil je ze zo goed mogelijk ondersteunen. Maar je wilt ook dat je leerlingen leren zelfstandig te werken. Gelukkig zijn er tal van goede sites die daarbij kunnen helpen. We hebben er vier voor je op een rijtje gezet.

Profielwerkstuk.nl

Een die we graag aanbevelen is profielwerkstuk.nl, een gezamenlijk initiatief van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. Profielwerkstuk.nl deelt het profielwerkstuk overzichtelijk op in verschillende fases: de oriëntatiefase, de uitvoerende fase en de afrondende fase. Bij elke fase geeft de site passende informatie, tips en downloads waar je leerling direct mee aan de slag kan.

Voor leerlingen die vastlopen bij het vinden van een geschikt onderwerp biedt de site inspiratie.

Libguide

Wie niet goed weet hoe je een goed literatuuronderzoek doet, kan terecht bij de uitgebreide Libguide van de VU. Deze module helpt leerlingen zelfstandig de weg te vinden naar de juiste informatie. De Libguide geeft ook handvatten om informatie en websites te beoordelen op betrouwbaarheid en tips hoe om te gaan met tegenstrijdige informatie.

Examenoverzicht.nl

Als je echt alles wilt weten over een PWS dan is dit de site, zeggen de makers van examenoverzicht.nl. Zij geven antwoord op alle basisvragen en geven onder meer voorbeelden over structuur en opbouw. Natuurlijk vertellen ze je ook over correcte bronvermelding en hoe je plagiaat voorkomt. Hun twee belangrijkste tips?

  1. Kies een onderwerp waar je echt interesse in hebt.
  2. Bewaar het overzicht.

Radboud Universiteit

Zoeken jouw leerlingen goede, kritische kickstart-vragen? Hebben ze behoefte aan goed gegroepeerde onderwerpsuggesties? Laat ze dan vooral op de site van de Radboud Universiteit rondneuzen. Natuurlijk biedt de site ook allerlei handige tips over het maken van een profielwerkstuk. Ook zij geven stapsgewijs aan hoe je je einddoel kunt bereiken. Ze hebben zelfs een online spreekuur voor PWS-vragen.

Hoe help jij je leerlingen bij het profielwerkstuk? Heb je nog meer tips? Laat het ons weten via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.