Home » Het mbo kijkt vooruit

Het mbo kijkt vooruit

Nu de scholen weer dicht moeten, zijn ook in het mbo de gevolgen van de coronamaatregelen duidelijk merkbaar. Het praktijkonderwijs nam eerder al af en er zijn veel minder stageplekken. Welk perspectief kun jij jouw studenten bieden?

Praktijkonderwijs op afstand, dat gaat niet. En op school zijn mbo-studenten verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Nu corona voortduurt, worden de problemen waarmee het mbo worstelt steeds duidelijker zichtbaar. De MBO-raad waarschuwt: het is steeds moeilijker om kwalitatief goed beroepsonderwijs te leveren.

Begeleiding is van groot belang

Online kan er veel, maar een opleiding tot kok, kapper of timmerman leer je niet vanaf een scherm. Scholen die alle zeilen bij zetten, lukt het om maximaal 50 procent van het onderwijs fysiek te laten plaatsvinden. Gemiddeld is 70 procent van het mbo-onderwijs online. Daardoor is verlies van onderwijskwaliteit voor het mbo een grotere dreiging dan bij andere vormen van onderwijs, stelt hoogleraar onderwijsbeleid Sjoerd Karsten. Leren in de praktijk wordt steeds moeilijker. Leerlingen krijgen niet de begeleiding die ze nodig hebben. Dit heeft zeker zijn weerslag op de motivatie van de leerlingen.

Waarde van het diploma

Naast de onderwijskwaliteit is ook het stagetekort een probleem. Het aantal stageplekken vermindert, omdat het bedrijfsleven onder druk staat. Het tekort zou volgens de samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven zijn opgelopen tot meer dan 20.000 plekken. Het gevolg is dat studenten vertraging oplopen en niet op tijd kunnen afstuderen. Zij denken dat straks hun diploma minder waard is, omdat ze nu te weinig praktijkonderwijs krijgen en stage kunnen lopen.

Meer tijd en ruimte

Om studenten perspectief te kunnen bieden zijn ‘tijd en ruimte’ een vereiste, aldus de MBO-raad. Als een studie door de coronacrisis langer duurt, dan moet de overheid dat faciliteren met extra studiefinanciering en een ov-kaart. Zo ondervinden studenten er geen nadeel van. Scholen moeten zorgen dat studenten aangehaakt blijven, door hen bijvoorbeeld ruimte te bieden om van opleiding te wisselen. Om studenten aan stageplaatsen te helpen, heeft de overheid onlangs de campagne #Kiesmij gestart. Deze is bedoeld om stagediscriminatie onder de aandacht te brengen en aan te pakken. Daarnaast denkt de MBO-raad aan alternatieven, zoals het openen van stagehubs in leegstaande evenementenlocaties.

Aandacht en ondersteuning

Ondanks deze oplossingen om toch een opleiding af te ronden en met een volwaardig diploma de arbeidsmarkt te betreden, maken mbo-leerlingen zich zorgen of er straks met een ‘corona-diploma’ wel werk voor hen is. En toch, werk in mbo-sectoren is er genoeg, denk alleen al aan de zorg. Juist daarom moet het mbo in deze lastige periode de aandacht en ondersteuning van de overheid krijgen die het verdient, volgens een opiniestuk in Trouw.

De MBO-raad vraagt ook aandacht voor de docenten. Het is geen makkelijke tijd. De werkdruk is hoog, net als de frustratie over de onderwijsbeperkingen. Ook daarom moeten scholen tijd en ruimte krijgen: om te investeren in de digitale vaardigheden van docenten en om het fysiek onderwijs en contact met de studenten mogelijk te maken.

Hoe kijk jij naar de ontwikkelingen in het mbo-onderwijs? Deel je ervaringen met ons via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.