Home » Helemaal h-app-y naar school

Helemaal h-app-y naar school

Wie denkt dat betrokkenheid voor school alleen binnen de schoolmuren gecreëerd kan worden, heeft het goed mis. Leerlingen raken juist extra gemotiveerd voor school wanneer hun sociale leven rondom school is gebouwd. Hier liggen nog veel mogelijkheden, die zeker in Nederland nog onvoldoende worden benut. Een goed voorbeeld hiervan is de nieuwe Facebook-applicatie, ‘Schools App’, die scholen de ruimte geeft om een eigen sociale netwerk te beginnen voor studenten.

 

Kijkje achter de schermen
De app is ontwikkeld door Inigral, de nummer één aanbieder van applicaties voor hogescholen en universiteiten. Het bedrijf maakt deel uit van het Facebook ‘Preferred Developer Consultant Program’. Daarmee is het één van de 50 bedrijven die door Facebook ondersteund wordt bij het ontwikkelen van kwalitatieve applicaties. Inigral valt als enige binnen de educatieve sector, en krijgt toegang tot de bouwers achter de Facebook-apps. Ze krijgen inzicht in alles wat Facebook te bieden heeft, en wat nog komen gaat. Hierdoor kunnen ze vooruitstrevende technieken gebruiken en zo een kwalitatief zeer goede Facebookpagina afleveren.

Minder dropouts
De Schools App, ontworpen in 2009, is een community voor studenten en heeft als doel het aantal vroegtijdige schoolverlaters in te perken. De studenten worden vanaf hun inschrijving tot hun afstuderen digitaal betrokken bij alle (buitenschoolse) activiteiten, zodat ze zich sneller thuis voelen, gemakkelijker aansluiting kunnen vinden bij andere leerlingen en dus minder snel zullen stoppen met hun studie.

Contact warm houden
Het grote verschil tussen Facebook en de Schools App, is dat deze app specifiek gebouwd is om anderen te ontmoeten, terwijl Facebook er juist op gericht is om contact te onderhouden met mensen die je reeds hebt ontmoet. Met de app kunnen leerlingen zich aansluiten bij verschillende groepen, zoals hun klas, de vakken die ze volgen, een bepaalde sport of een andere hobby. Binnen deze specifieke categorieën, ook wel ‘social objects’ genoemd, kunnen ze praten over wat ze gemeen hebben. Leerlingen kunnen zich alleen aanmelden met een school e-mailadres, en er zitten slimme moderation mogelijkheden ingebouwd, zodat je als school wel goed overzicht blijft houden.

Virtuele open dag

De app is een flinke investering (tussen de 10.000,- en 50.000,- dollar) voor een scholengemeenschap, maar levert ook aanzienlijk veel op. Uit onderzoek is gebleken dat betrokkenheid bij schoolactiviteiten en groepen zeer bepalend is voor het wel of niet afstuderen van een student. Maar de app wordt niet alleen ingezet voor het ‘behouden’ van leerlingen; het kan ook ingezet worden als vervanging van een rondleiding of open avond. Via dit virtuele systeem kunnen toekomstige leerlingen in aanraking komen met de sociale cultuur van de school, wat een extra motivatie kan zijn voor het kiezen van een bepaalde school.

Gespreksstofgenerator
De tool is momenteel gericht op universiteiten, maar ik zie niet in waarom het ook niet ingezet kan worden in het voortgezet onderwijs. Want ook op middelbare scholen zoeken studenten genegenheid, en presteren ze beter wanneer ze de ruimte krijgen om zichzelf in een vertrouwde omgeving te ontwikkelen. Leerlingen zullen minder snel geneigd zijn om met school te stoppen, en worden zelfs gemotiveerd om naar school te gaan. De app biedt namelijk genoeg ‘gespreksstof’ die na een online gesprek ook offline weer verder besproken kan worden. Je geeft leerlingen dus niet alleen een opleiding, maar ook een sociaal leven. Let’s engage.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.