Een initiatief van Malmberg

Hangerige kinderen op school? Dan is de klok weer verzet

Het permanent verzetten van de klok naar zomer- of wintertijd staat al een tijdje op de politieke agenda, maar voorlopig hebben we er nog mee te maken. In het onderwijs is dat bijvoorbeeld te merken aan hangerige en minder geconcentreerde kinderen na de laatste zondag in oktober en in maart. Waarom heeft het verzetten van de klok met slechts een uur zo’n groot effect op de meeste kinderen?

Chronisch slaaptekort

Een goede nachtrust is onmisbaar om goed te functioneren in de klas. Uit onderzoek van Universiteit Antwerpen blijkt echter dat bijna de helft van de jongeren tussen de 15 en 18 jaar met een chronisch slaaptekort kampt. Hierdoor kunnen prikkelbaarheid en vermoeidheid ontstaan. Als je vervolgens ook nog eens de tijd met een uur verzet, dan heeft dat een flinke impact.

Biologische klok

Dat heeft alles te maken met onze biologische klok. Zodra we zonlicht zien, wordt deze klok in de hypothalamus – een onderdeel van onze hersenen – aan het werk gezet. De belangrijkste processen in ons lichaam starten op, zoals je lichaamstemperatuur, je reactiesnelheid en je bloeddruk. Hierdoor kun je optimaal presteren als het moet en weer slapen als je eraan toe bent.

Pubers, bioritme en concentratie

Bij pubers verandert dit bioritme. Dit wordt ook wel het ‘vertraagde slaapfase-syndroom’ genoemd. Daarom krijgen zij pas later op de avond de behoefte om te gaan slapen. Ze vallen later in slaap, maar worden ’s ochtends nog even vroeg als anders gewekt om naar school te gaan. Het gevolg is een chronisch slaaptekort. Om goed te kunnen concentreren en presteren in de klas, zou het voor pubers beter zijn als de lessen op het middelbaar onderwijs een stuk later beginnen.

Even wennen

De biologische klok staat bij jongeren anders afgesteld dan bij volwassenen. Daarom hebben zij meer tijd nodig om te wennen aan de omschakeling. Ze moeten hun eigen biologische klok nog aanpassen, terwijl ze al slaap tekortkomen. Tot enkele dagen na het verzetten van de klok kunnen leerlingen dus wat dromerig of hangerig zijn. Of moeite hebben met taken waarbij denkwerk nodig is.

Tips

De overheid is er nog niet uit: wat is beter, zomertijd of wintertijd? En als we besluiten om de klok niet meer te verzetten, welke gevolgen heeft dat dan? Tot die tijd kun je in ieder geval deze tips gebruiken om de leerlingen in je klas goed wakker en alert te houden.

1. Daglicht
Zorg voor extra veel daglicht in de klas. Daglicht remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, waardoor de behoefte aan slaap minder wordt.

2. Afwisseling
Kijk of je meer afwisseling in de lesstof kunt brengen. Besteed niet te veel tijd aan één onderwerp en probeer op een actieve manier de lesstof over te brengen.

3. Beweging
Laat de kinderen zoveel mogelijk bewegen. Door een extra spel in de klas bijvoorbeeld.

Twee vliegen in één klap slaan? Probeer een activiteit te plannen in het kader van de lesstof waarbij je met de klas naar buiten gaat. Zo hebben ze beweging én daglicht.


Heeft het verzetten van de klok ook effect op de leerlingen in jouw klas? En wat doe jij om de leerlingen alert te houden? Laat het ons weten via de comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.