Home » Handschrift jongeren achteruit door computer

Handschrift jongeren achteruit door computer

Hanenpoten, hoofdletters midden in zinnen en zelfs midden in woorden of scheve letters: het handschrift van de jeugd is steeds meer onleesbaar geworden. Het viel Belgische onderzoekers al eerder op dat het handschrift van jongeren achteruit gaat. De grote boosdoener volgens deze wetenschappers is de computer. De pen wordt steeds minder vaak ter hand genomen om te schrijven omdat de computer het schrijven van teksten voor een groot deel overneemt. Hebben jongeren de pen en het papier uit hun leven hebben gebannen?

De vermeende achteruitgang van het handschrift van jongeren begon met klachten van studenten en scholieren over verkrampte handen na het ijverig pennen tijdens examens of het maken van strafwerk. Jongeren zijn urenlang pennen niet meer gewend, waardoor handen steeds vaker verkrampen en letters moeilijk te ontcijferen zijn. Hoewel onleesbare handschriften van alle tijden zijn (hoe lang doe jij over het ontcijferen van de boodschap op de verjaardagskaart van je grootmoeder?), merkt een onderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen op dat het nakijken van tentamens de laatste jaren steeds lastiger wordt.

De huidige generatie schrijft niet meer aan elkaar, zoals dat op de basisschool werd geleerd, maar heeft een zogenoemd gemengd handschrift. Hoofdletters midden in de zin, cursieve woorden en kleine letters worden te pas en te onpas door elkaar gebruikt. Door het gemengde schrift is de druk op de pen wisselend, wat verkramping kan veroorzaken. Ook stress tijdens examens en tentamens werkt hieraan mee. Handgeschreven teksten, zoals antwoorden op open vragen bij examens en tentamens, worden daarom lastiger leesbaar.

 Jongeren schrijven al weinig aangezien bijna alles wat ze moeten inleveren op school via de computer gaat. Alleen aan strafwerk op de middelbare school hebben scholieren soms nog best een kluif. Daar wordt ook het meeste over geklaagd, gezien de tweets op Twitter (zie rechts).

Dat het handschrift van jongeren achteruit gaat, komt niet alleen door de computer. Naast dat de computer handgeschreven teksten vaak overneemt, heeft ook de smartphone hier een aandeel in. Boodschappenlijstjes maak je snel met je smartphone, e-mailadressen, telefoonnummers en Ping-nummers wissel je uit door de QR-code van andermans telefoon te scannen en zelfs Word en Excel kun je tegenwoordig gewoon via je smartphone gebruiken. En volgens onze trends voor 2012 hebben jongeren niet eens meer een toetsenbord nodig om verhalen naar hun vrienden via hun smartphone te sturen, laat staan pen en papier.|
Op deze manier verslappen de ‘handschiftskills’ van jongeren langzaam maar zeker. Wat denken de jongeren zelf?

Maartje (21 jaar): “Ik moet zeggen dat ik wel veel via de computer doe ja, maar tijdens colleges heb ik toch liever nog een ouderwets collegeblok en een goede pen. Heb het dus nog niet helemaal uit mijn leven gebannen. Ik schrijf er niet minder mooi van denk ik hoor.”

Robbin (20 jaar): “Ik gebruik weinig pen en papier. Type het liefst gelijk in een Word-bestandje bijvoorbeeld. Je ziet ook steeds meer studenten die met een computer in de weer zijn tijdens de les. Het is wel een uitkomst dat alles nu digitaal kan. Je mag vaak niet eens handgeschreven opdrachten inleveren op school.”

Thomas (18 jaar): “Ik vraag me inderdaad altijd af hoe die leraren mijn tentamens hebben kunnen nakijken met mijn handschrift. Nooit geweten dat het door de computer kan komen. Ik denk ook gewoon dat ik er geen talent voor heb, haha! Voor mij dus geen papier meer, maar een fijn Word-bestandje op mijn laptop. Ik denk niet dat het papier ooit gaat verdwijnen hoor.”

Misty (20 jaar): “In colleges gebruik ik nog wel een aantekenblok, maar voor de rest niet. Denk dat je ook minder afgeleid bent en beter kan luisteren naar het college als je gewoon schrijft. Als ik een laptop zou hebben voor mijn aantekeningen, zou ik alleen maar op Facebook zitten, denk ik. Dus het is een soort zelfbescherming. Voor grote opdrachten voor school gebruik ik natuurlijk wel gewoon de laptop. Als dat nog op papier zou moeten… dat zou echt een hel zijn.”

Nog geen totale uitbanning van de pen en het papier dus volgens deze jongeren, hoewel het niet meer vaak wordt gebruikt. In het onderwijs ligt de focus sowieso steeds meer op nieuwe technologieën, zoals scholen waar in de les gebruik wordt gemaakt van iPads. Voor urenlang pennen tijdens examens en toetsen hoeven jongeren niet heel bang meer te zijn en ook docenten hoeven antwoorden niet meer te ontcijferen. Steeds meer examens op de middelbare school worden namelijk digitaal afgenomen, waarbij de computer ook open vragen kan nakijken.

Dat is handig, maar of dat het handschrift van de jeugd ten goede komt?

©2012 YoungWorks BLOG

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.