Een initiatief van Malmberg

Tip: handige tools om een methode te kiezen

methode kiezen

Oriënteren op een nieuwe methode is iets waar je de tijd voor wilt nemen. Veel teams en vaksecties beginnen al in het najaar met dit traject, dus bijna een jaar voor het eerste gebruik. Je kunt natuurlijk zelf een lijst van criteria opstellen of gebruikmaken van bestaande hulpmiddelen.

Het is even wat werk, maar de beste afweging maak je door de belangrijkste wensen van jezelf, je collega’s, en de leerlingen op een rijtje te zetten. Pak in dit stadium ook de visie van de school erbij. Op basis hiervan kun je vaak al een shortlist maken van methodes die je in detail wilt beoordelen. In het eerder verschenen artikel ‘een lesmethode selecteren in 3 stappen’ vind je tips voor een goede werkwijze van het keuzeproces.

Criteria bepalen

Daarnaast is een uitgebreide lijst van criteria, waaraan een methode moet voldoen, een handig hulpmiddel. Hiermee check je systematisch of een methode goed scoort op belangrijke wensen van jou, maar ook van je collega’s. Je kunt de checklisten samen doorlopen of individueel aan de slag gaan en de resultaten naast elkaar leggen.

Keuzes in het primair onderwijs

De internetwijzer-bao geeft alvast per vak een overzicht van de bestaande methodes. Om een methode inhoudelijk te beoordelen is er een online methodekieswijzer (van Schoolyard onderwijsadviseurs). Op dit moment werkt de methodekieswijzer alleen voor taalmethodes. Na het invullen van een hele set aan criteria krijg je de meest passende methodes in een pdf, met daarbij een toelichting.

Ook voor taal is er de Keuzewijzer Taal (van Malmberg). Met een checklist loop je je eigen shortlist van methodes door op verschillende criteria en ken je scores toe. Je berekent daarna zelf welke methode hoog of laag scoort op je wensen.

In het basisonderwijs en in het voortgezet onderwijs zijn meerdere onderwijsadviesdiensten actief die scholen kunnen begeleiden in het keuzetraject. Deze adviseurs zijn niet verbonden aan uitgeverijen, geven een onafhankelijk advies en kunnen eventueel het implementatietraject begeleiden. (bijvoorbeeld HCO, Cedin, Timpaan, Driestar Onderwijsadvies)

Voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs

In de checklists voor het kiezen van een nieuwe VO-methode of voor een MBO-methode (Uitgeverij Malmberg) kun je zelfgekozen methodes van verschillende aanbieders invullen, op een aantal criteria beoordelen en de uitkomsten vergelijken. Uiteraard is er de mogelijkheid om zelf criteria toe te voegen of voorgedrukte onderwerpen te negeren.
Een taalmethode specifiek toetsen op ERK (Europees Referentiekader Taal) kan met de checklist van erk.nl.

Digitale leermiddelen

Kennisnet geeft tips bij het kiezen van digitale leermiddelen. Ook kun je bij Kennisnet vraagkaarten downloaden om de juiste vragen te kunnen stellen over digitale leermiddelen voor aanschaf.

Kosten leermiddelen

Veel scholen merken dat de leermiddelen steeds minder betaalbaar zijn. De markt van leermiddelen zit in Nederland behoorlijk op slot. Toch zijn er blijkbaar mogelijkheden om dit te veranderen. Vandaar dat Onderwijs van Morgen een live platform bood om met elkaar in gesprek te gaan onder begeleiding van een deskundige moderator: Dieter Möckelmann. Het verslag van deze meet-up lees je hier.

Heb je zelf tips of een handige werkwijze bij het kiezen van een methode? Laat het ons weten via het reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

One Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.