Home » Google Maps in de klas

Google Maps in de klas

Je kunt tegenwoordig bijna niet meer om de diensten van Google heen. Naast Gmail en YouTube is ook Google Maps prominent aanwezig op internet. Met Google Maps kun je kaarten en satellietfoto’s bekijken van elke plaats op aarde. Sinds vorig jaar kun je in Nederland virtueel over straat lopen met Google Street View. Google Maps heeft ook een zoekmachine-functie. Zo zoek je moeiteloos naar adressen en zie je de zoekresultaten direct op de kaart.

 

 

Google Maps in de les
Google Maps is een prachtige interactieve bron in de les. Je kunt allerlei plaatsen en gebieden (laten) zien en ontdekken, en mensen volgen op reizen of werkzaamheden. Een paar voorbeelden:
•    De vakantietijd komt er aan: laat leerlingen hun vakantiebestemming ontdekken. Laat ze in groepjes samenwerken en een route uitzetten langs de individuele bestemmingen. Vervolgens kunnen ze hier een kaart van maken en hun route presenteren op het digibord.
•    Tijdens een les komt een bepaalde plaats of een specifiek gebied ter sprake, bijvoorbeeld de Rotterdamse haven. Via Maps kun je binnen enkele seconden de haven op de plattegrond tonen (op het digibord!) en via de + en – schuifbalk links in de plattegrond in- en uitzoomen op de haven. De plattegrond toont precies wat jij wilt laten zien: de infrastructuur om de haven heen, of juist alleen de haven zelf. Via de knoppen rechts bovenaan kun de haven via een kaart, satelliet of Google Earth-beeld bekijken. Vooral Google Earth biedt een prachtige mogelijkheid de haven ook in 3D te bekijken, wat de beleving van het onderwerp alleen maar ten goede komt.
•    Volg Geert Mak op zijn reis door Europa via de In Europa Atlas. Dit is een virtuele reisgids door de geschiedenis van de twintigste eeuw. Op de kaart vind je bij elk jaartal uit de serie aanvullend historisch materiaal.
•    Volg het nieuws in je regio op de Trouw-website. Zo zie je bij Trouw/Groen de Google Maps-kaarten voor onder meer wandelingen en fietsroutes, de wereldwinkels en biologische restaurants. Je vindt kloosters, moskeeën, kerken en bedevaartplaatsen op de pagina Religie & Filosofie.
•    Ontdek het hoogteverschil op een willekeurige locatie.
•    Kijk voor meer toepassingen eens op Nederkaart. Deze website verzamelt voorbeelden van websites die gebruik maken van online kaartendiensten, zoals Google Maps en Microsoft Bing Maps.

Street View
Via Street View kun je via een druk op het oranje/gele poppetje “Pegman” door een straat lopen. Deze straten worden getoond via foto’s en je waant je als ware in de plaats zelf. De mogelijkheden om dit te gebruiken binnen de klas zijn talrijk. Loop bijvoorbeeld tijdens geschiedenis of aardrijkskundeles met je leerlingen door allerlei gebieden: steden, cultuurhistorische landschappen, waterrijke gebieden. Het maakt je les dynamischer en interactiever, bij klassikale instructie via een digibord, maar ook bij opdrachten en groepswerk door de leerlingen zelf.

Belangrijkste functies uitgelegd

Heb je nog nooit met Google Maps gewerkt, gebruik dan de zeer rijk gevulde helpfunctie rechtsboven. In dit document leg ik in het kort een paar basisfuncties uit die handig zijn om te kennen.

Op het werkblad vind je een korte instructie voor het gebruik van Google Maps in de les, voor jezelf en/of voor je leerlingen.

 

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.